Trenutak kada je Zvonimir Boban udario policajca u Maksimiru 13. maja 1990. godine bio je uvod u rat. Susret Dinama i Crvene zvezde našao je svoje mjesto na popisu fudbalskih događaja koji su promijenili svijet.

Ovaj fudbalski događaj američka televizijska kuća CNN prije par godina uvrstila je među pet fudbalskih utakmica koje su promijenile svijet

 

CNN-ov izbor pet fudbalskih utakmica koje su promijenile svijet:
1. Sekretari XI – Predsjednici XI (1864.)

U zimi, u londonskom Battersea Parku, odigrana je prva fudbalska utakmica po pravilima koje je napisao Engleski savez (FA)

2. Zapadna Njemačka – Mađarska (1954.)

U njihovoj prvoj međusobnoj utakmici na SP-u u grupi Mađarska je pobijedila sa 8:3. Ponovo su se sastali u finalu, a Zapadna je Njemačka uzvratila Puškašu i društvu te ih svladala sa 3:2.

3. Rangers – Bucks (1966.)

Zatvorenici na Robben Islandu, otoku blizu JAR-a, u kojem su za vrijeme apartheida bili zatočeni Nelson Mandela i Jacob Zuma, pokrenuli su fudbalsku ligu. Ekipa sastavljena od zatvorenika 1966. godine odigrala je utakmicu protiv Rangersa.

4. Dinamo – Crvena zvezda (1990.)

Nikad odigrana utakmica u Maksimiru bila je uvod u rat.

5. Irak – Saudijska Arabija (2007.)

Irak je u finalu Azijskih igara pobijedio Saudijsku Arabiju sa 1:0. Sport je uspio ujediniti naciju, a uspjeh su slavile hiljade ljudi na ulicama.

 

Izvor: 6yka.com