Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio je da je član Zakona o praznicima RS koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština RS u roku od šest mjeseci taj zakon mora usaglasiti s Ustavom BiH.

 

Ovom, reklo bi se, očekivanom odlukom Ustavnog suda BiH, koja je donesena po apelaciji Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, praktično je osporen Dan Republike i njegova proslava u Republici Srpskoj. Izetbegović je, podnoseći apelaciju, smatrao da je izbor 9. januara za Dan Republike podstaknut osjećajima i događajima od značaja za samo jedan narod, dok ga druge zajednice smatraju bolnom uspomenom.

Kako stoji u saopštenju, Ustavni sud BiH je utvrdio da član 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu Ustavom Bosne i Hercegovine i Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, te Protokolom broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Prema odluci Suda BiH, Narodna skupština RS treba da u roku od 6 mjeseci usglasi navedeni član Zakona o praznicima Republike Srpske sa Ustavom BiH.

“Ustavni sud ponovno naglašava da se ovom odlukom ni na koji način ne dovodi u pitanje pravo građana Bosne i Hercegovine pravoslavne vjeroispovijesti (kao ni slično pravo građana bilo koje druge vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini) da slobodno na tradicionalan, odnosno drugi prigodan način obilježavaju svoje blagdane, uključujući i slavu Svetog Stefana. Prema mišljenju Ustavnoga suda, takve slobode i prava, a posebno njihovo slobodno manifestiranje, samo potvrđuju multikonfesionalni i multikulturalni karakter Bosne i Hercegovine kao države i društva. Stoga se ovakva odluka Ustavnoga suda u tome kontekstu ne može nikako drukčije razumijevati”, stoji u saopštenju.

Ustavni sud BiH je obustavio postupak po zahtjevu Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti člana 2.b) Zakona o praznicima Republike Srpske zbog toga što je podnosilac zahtjeva odustao od zahtjeva.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine nastavlja 95. plenarnu sjednicu u petak.

 

SDS: Odluka Ustavnog suda udarac odnosima u BiH

Srpska demokratska stranka smatra da je odluka Ustavnog suda BiH udarac odnosima u BiH i nastavak politike zabadanja prsta u oko drugoj strani.

Zbog ovog što je uradio Ustavni sud BiH sigurno nikome neće biti bolje, stoji u saopštenju ove stranke.

“Odlukom Ustavnog suda se destabilizuje BiH. Umjesto da vidimo kako će narod bolje da živi, na sceni imamo imamo borbu ko će kome zabiti nož u leđa. Ovo je loša poruka iz Federacije BiH, ali i svih onih koji u ime međunarodne zajednice donose odluke u Ustavnom sudu BiH i to zajedno sa bošnjačkim sudijama”, navodi se u saopštenju.

SDS smatra da bi bilo dobro za sve u BiH da se u najmanju ruku hitno završi diktatura stranaca u Ustavnom sudu BiH.

 

Kasipović: Odluka Ustavnog suda BiH vraća nas u prošlost

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je da ni apelacija bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Ustavnom sudu BiH, ni odluka kojom je Dan Republike proglašen neustavnim ne doprinosi napretku odnosa u BiH.

“To je ono što je zabrinjavajuće i što govori o vraćanju političkog trenutka i ukupnih odnosa u BiH u neko vrijeme za koje bi svako dobronamjeran zaista želio da je iza svih”, rekao je Kasipović.

On smatra da je sa, kako je rekao, iole nepristrasnim i na pravu zasnovanim analizama, odluka Ustavnog suda mogla biti sasvim drugačija.

“Prije svega, riječ je o očiglednoj političkoj odluci, i to govorim zbog toga što sam imao uvid u pripremu jedne grupe kompetentnih stručnjaka i poznavalaca Ustava iz Republike Srpske koji su argumentovali na apelaciju Izetbegovića”, rekao je Kasipović.

 

Čavić: Odluka Ustavnog suda BiH nema nikakve veze s pravom i pravdom

Dragan Čavić, lider NDP-a, koji je u svojstvu poslanika i bivšeg predsjednika RS bio u timu RS za odbranu Dana RS, rekao je za Nezavisne novine da je odluka Ustavnog suda BiH donesena od strane sudija Bošnjaka i uz pomoć stranaca.

“Ova odluka nema nikakve veze sa pravom i pravdom. Ovo je čista politička odluka. To znači da nemamo drugog izbora, pored ovakvog djelovanja Ustavnog suda BiH, nego da Narodna skupština RS zauzme stav i ostane pri Deklaraciji da nećemo ukidati praznik Republike, bez obzira na to šta govori i kakve odluke donosi Ustavni sud BiH”, rekao je Čavić, dodajući da RS treba da koristi druga sredstva pravne borbe na drugim instancama.

On je naglasio da je Dan Republike zakonom, koji je izmjenjen 2007, sekularni praznik, ne vjerski, ali da nije u pitanju Dan Republike, nego Republika i to za RS ne može biti prihvatljivo.

“Iako je, prema Zakonu o državnim praznicima Republike Srpske, Dan Republike jasno označen kao sekularni praznik, sudije Ustavnog suda BiH su ga tretirale kao vjerski praznik što im je poslužilo kao osnov za ustavno osporavanje”, navodi se u saopštenju NDP-a.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio je da je član Zakona o praznicima RS koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština RS u roku od šest mjeseci taj zakon mora usaglasiti s Ustavom BiH.

 

Dmičić: Odluka Ustavnog suda BiH političke, a ne pravne prirode

Za Milu Dmičića, profesora Ustavnog prava na banjalučkom Pravnom fakultetu i člana delagacije RS koja je branila Dan Republike pred Ustavnim sudom BiH, odluka ovog suda je isključivo političke, a ne pravne prirode.

Njome se, ističe on za Nezavisne novine, preglasavanjem i majorizacijom pokušava narušiti ustavnopravni status RS zagarantovan Dejtonskim mirovnim sporazumom.

“RS će putem najviših ustavnih organa morati razmotriti stavove iz odluka Ustavnog suda i odrediti se prvenstveno u smislu da ne može ukidati Dan Republike koji je njen sekularni, a ne vjerski praznik. Ustavni sud BiH umjesto da štiti Ustav na način primjeren mjestu i ulozi ustavnih sudova, ulazi u ocjenu političkih i istorijskih događaja RS”, rekao je Dmičić, podsjećajući da je Dan Republike kao datum državnosti verifikovao i Dejtonski mirovni sporazum i Venecijanska komisija.

 

Dodik: Nikakav sud ne može osporiti Dan RS

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, rekao je za Nezavisne novine da RS ostaje pri svom prazniku i da nikakav sud to ne može osporiti.

On je, komentarišući posljednju odluku Ustavnog suda BiH kojom se neustavnim proglašava Dan Republike, rekao da su sve odluke Ustavnog suda BiH bile na štetu po vitalne interese RS, od konstitutivnosti naroda do grba.

“Sve kad skupite vidite da je to bilo u matrici koja je okupila dva stranca i dva Bošnjaka koji su glasali za sve što je protiv RS. Danas je to pretjeralo mjeru i u svakom slučaju RS ostaje pri svom prazniku koji nikakav sud koji pokušava da se nametne kao ozbiljno mjesto ne može osporiti”, rekao je Dodik.

On je naglasio da je Ustavni sud BIH muslimanski sud protiv Srba i ništa drugo te da će RS energično reagovati u narednim danima.

“Pozvaću sve relevantne faktore u RS na aktivno, usaglašeno i jedinstveno djelovanje”, rekao je Dodik.

 

Izvor: Nezavisne novine