Уставни суд БиХ одбио је захтјев за преиспитивање одлуке овог суда чиме је коначно потврђено да се 9. јануар сматра неуставним, те усвојио привремену мјеру којом се привремено обуставља Одлука о расписивању републичког референдума.

Прочитајте одлуке у цјелини:

Уставни суд је закључио да не постоје оправдани разлози за усвајање захтјева за преиспитивање Одлуке Уставног суда од 26. новембра 2015. године те га је стога одбио”, саопштено је након сједнице Уставног суда БиХ на којој је учествовало девет судаца.

У склопу данашњег дневног реда Уставни суд је разматрао и захтјеве за доношење привремене мјере које су поднијели Бакир Изетбеговић, члан Предсједништва Босне и Херцеговине, Шефик Џаферовић, први замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, Сафет Софтић, предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, четири делегата Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, 25 чланова Представничког дома Парламент скупштине БиХ, 35 посланика Представничког дома Парламента ФБиХ и 16 делегата Дома народа Парламента ФБиХ.

Споменутим захтјевима подноситељи захтјева су тражили од Уставног суда да се обустави примјена одлуке о расписивању републичког референдума број 02/1-021-894/16 15. јула од 2016. године.

Из Уставног суда БиХ је саопштено да Уставни суд одлуком б У 10/16 констатирао да у овој фази поступка постоји довољно разлога који указују на то да би провђење референдума, прије него што Уставни суд одлучи о захтјевима који су поднесени у конкретном случају, имало озбиљне и неотклоњиве штетне посљедице најприје за извршење одлуке Уставног суда Босне и Херцеговине број У 3/13. Имајући у виду да подносиоци захтјева истичу, а то ни Народна скупштина Републике Српске у одговору не оспорава, да су активности на организацији и врло проводењу референдума у току, Уставни суд сматра да све наведено може имати негативне посљедице за извршење његове одлуке број У 3/13 и за несметан и ефикасан рад Уставног суда у конкретном предмету, али и за уставни опћенито.

Уставни суд је увјерен да је, у смислу члана 64. став (1) Правила Уставног суда, у интересу свих страна у овом поступку заштита уставног поретка и стабилности Босне и Херцеговине, те несметан рад Уставног суда у конкретном случају.

Уставни суд је увјерен да привремено обустављање примјене одлуке о референдуму до доношења коначне одлуке о постављеним захтјевима, није у супротности са наведеним интересима, већ им директно доприноси.

Уставни суд је, стога, усвојио привремену мјеру којом се привремено обуставља Одлука о расписивању републичког референдума, саопштено је након сједнице Уставног суда.

 

Извор: 6yka.com