Na lokalitetu u neposrednoj blizini sela Gornji Brišnik, udaljenom dvadesetak kilometara od Tomislavgrada i središta istoimene opštine u zapadnoj Hercegovini, u proljeće naredne godine počeće postavljanje prve vjetroturbine za proizvodnju električne energije snagom vjetra u sklopu Vjetroelektrane Mesihovina.

Ako sve bude kako je planirano, prvi kilovat sati proizvedene električne energije od snage vjetra planirani su u sistemu već krajem naredne godine.

Kako javlja agencija Anadolija lokalitet Gornji Brišnik gdje će biti smješteno nekoliko vjetroturbina ima veliki potencijal jer je područje prepoznatljivo po snažnim vjetrovima. Tako je kažu tokom cijele godine  bez obzira da li se radi o zimi, proljeću, jeseni ili ljetu. Naime, velika većina opštine smještena je na nadmorskoj visini većoj od 800 metara.

“Uslovi su odlični. To su mjerenja pokazala. To možete vidjeti i iz neposrednog iskustva. U razgovoru sa ljudima svi će reći da vjetar stalno puše. Možda tek nekoliko dana je bez vjetra u godini”, rekao je dipl. ing. eletrotehnike Perica Perić, rukovodilac pogona u izgradnji Vjetroelektrane Mesihovina za AA.

Sa područja Gornjeg Brišnika može se vidjeti nekoliko vjetrenjača koje već neko vrijeme proizvode električnu energiju od snage vjetra, a koje se nalaze na području Kamenskog u Republici Hrvatskoj.

Inače, u okviru projekta Vjetroelektrane Mesihovina na potezu od sela Gornji Brišnik preko Mrkodola do Bukovice u planu je postavljanje ukupno 22 vjetroturbine pojedinačne snage 2,5 megavata, odnosno ukupne snage oko 55 megavata.

Vjetrenjače bi trebale biti po uzoru na Hrvatske visine između 80 i 90 metara, raspona propelera oko 101 metar. Ni na koji način neće štetiti okolini, odnosno čak i u neposrednoj blizini bit će omogućeno nesmetano napasanje stoke jer se za vjetroturbine ne koriste nikakve posebne ograde osim betonskog postolja na kojem se postavljaju.

 

Izvor: Agencija Anadolija