Evropska komisija je u četvrtak upozorila deset država članica, među njima i Hrvatsku, da treba da poštuju prava putnika i vrate novac za otkazana putovanja. Hrvatskoj to nije jedina opomena iz Evropske unije.

Komisija je u četvrtak uputila zvanične opomene Kipru, Češkoj, Francuskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Italiji, Litvaniji, Poljskoj, Portugalu i Slovačkoj jer su njihovi propisi u suprotnosti s pravom Evropske unije o pravima potrošača i putnika, piše Dnevnik.hr.

Slanje opomene prvi je korak u postupku koji Komisija preduzima protiv država članica. Ako opomena ne urodi plodom, preduzima se drugi korak, slanje obrazloženog mišljenja. Treći korak, ukoliko nepravilnost ni nakon drugog ne bude uklonjena, jeste slanje pred Sud EU.

Zbog pandemije koronavirusa mnoga su putovanja otkazana, a zauzvrat su putnicima nuđeni samo vaučeri, umesto povraćaja novca. Komisija je 13. maja 2020. donela posebnu Preporuku o vaučerima kako bi podržala države članice u uspostavljanju pouzdanih i fleksibilnih programa vaučera. Prema pravilima EU-a, putnici imaju pravo da biraju između povraćaja novca i drugih oblika povraćaja kao što su vaučeri.

“Međutim, u deset prethodno navedenih država članica još se primenjuju posebna nacionalna pravila o putovanjima u paket aranžmanima kojima se organizatorima takvih putovanja dopušta da za otkazana putovanja izdaju vaučere umesto povraćaja novca odnosno da odlože povraćaj novca na znatno duže od 14 dana propisanih u Direktivi o putovanjima u paket aranžmanima”, navodi Komisija.

Svih deset država imaju rok od dva meseca da odgovore Komisiji i preduzmu potrebne mere za uklanjanje nedostataka koje je utvrdila Komisija. U suprotnom im Komisija upućuje obrazložena mišljenja.

Hrvatska je u julskom paketu dobila još nekoliko zvaničnih opomena i obrazloženih mišljenja.

 

 

 

Izvor: Dnevnik.hr.