Asocijacija istraživača “Upoznaj Srpsku” iz Banjaluke na Dan Republike stavila je na raspolaganje internet korisnicima istoimenu veb stranicu koja je nastala kao rezultat predanog rada grupe entuzijasta geografa i prostornih planera.

 

 

Baveći se naučno-istraživačkim radom na različitim područjima u Republici Srpskoj, nakon 10 hiljada pređenih kilometara i više od 600 dokumentovanih lokaliteta sa 48.000 snimljenih fotografija bilo je nemoguće ne oblikovati taj materijal na način da bude dostupan svakom ko želi da zna više o Republici Srpskoj.

Slijedile su dvije godine kabinetskog rada, prilagođavanje rezultata istraživanja edukativnom i popularnom stilu prezentacije koji sadrži fotografije sa najvažnijim podacima o lokalitetu, kartografske i video-zapise.

“Posjetioci sajta mogu  kroz virtuelnu prezentaciju da “obiđu” gradove, prirodne atrakcije Srpske, jezera, bare i močvare, pećine i jame, biljni i životinjski svijet, banje i ljekovite izvore, tvrđave i stare gradova, vjerske objekate, znamenite građevine, etno i eko sela, muzeje, biblioteke i galerije”, kažu istraživači udruženja “Upoznaj Srpsku”.

Oni naglašavaju da je ovo početak predstavljanja Republike Srpske i njenih vrijednosti i ljepota, jer planiraju da nastave sa istraživanjem i dokumentovanjem svega što može doprinijeti afirmaciji prirodnih, kulturnih i turističkih potencijala Republike Srpske. Posjetioci stranici  www.upoznajsrpsku.com mogu da pristupe i na Fejsbuku i Tviteru.

Izvor: Glas Srpske