Upis djece u prvi razred osnovne škole u školskoj 2020/2021. godini u Republici Srpskoj obavlja se u aprilu i maju, prema Zakonu o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, istakli su iz Ministarstva prosvjete i kulture.

U ovom ministarstvu navode da roditelji/staratelji djece dorasle za upis treba da se od druge polovine marta jave osnovnim školama kojima pripadaju prema definisanim upisnim područjima radi evidencije i određivanja termina testiranja, odnosno sprovođenja procedure upisa.

– Sve javne škole imaju upisno područje koje utvrđuje ministar, na prijedlog jedinice lokalne samouprave. Upisno područje osnovne škole za djecu sa smetnjama u razvoju je područje Republike – rečeno je Srni u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

U prvi razred osnovne škole upisuju se djeca koja zaključno sa 31. avgustom tekuće godine navršavaju šest godina, a na zahtjev roditelja to mogu i djeca koja do kraja tekuće godine navršavaju šest godina, ukoliko komisija za upis procijeni da je dijete spremno za polazak u školu.

– U izuzetnim slučajevima, u prvi razred se mogu upisati djeca mlađa od šest godina ili se može odgoditi upis za jednu školsku godinu, ukoliko komisija za upis djece u prvi razred procijeni da je to u najboljem interesu djeteta – ističu u resornom ministarstvu.

U prvi razred upisuje se i dijete starije od šest godina koje to nije moglo zbog bolesti ili drugih razloga.

Iz ovog ministarstva navode da je za upis potreban izvod iz matične knjige rođenih, uvjerenje o prebivalištu, ljekarsko uvjerenje izdato od nadležne zdravstvene ustanove kojim se procjenjuje zdravstvena sposobnost djeteta za polazak u školu i knjiga za praćenje razvoja i učenja djeteta, ukoliko je pohađalo predškolsku ustanovu.

– Komisiju za upis djece u prvi razred imenuje direktor škole i čine je tri člana, i to: stručni saradnici škole i nastavnik razredne nastave – navode u Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske Republike Srpske.

Iz Ministarstva navode da se prvo vrši evidentiranje djece dorasle za upis u prvi razred u školama, a zatim slijedi ljekarski pregled i testiranje.

– Roditelji su dužni da u propisanom roku upišu dijete u školu, brinu se da redovno pohađa nastavu i obavlja druge školske obaveze – naglasili su u Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske.

Iz ovog ministartva napominju da roditelji/staratelji, ako imaju potrebu da dijete upišu u školu čijem upisnom području ne pripada, treba da se obrate zahtjevom nadležnoj službi jedinice lokalne samouprave, a, ukoliko dobiju saglasnost, potrebno ju je dostaviti školi prilikom evidentiranja djece.

 

 

 

Izvor: Glas Srpske