Sve posebne mjere protiv širenja virusa korona u opštinama na sjeveru Crne Gore biće ukinute od danas, saopštila je Vlada Crne Gore.

“Privremene mjere protiv širenja virusa korona uvođene konsekutivno u opštinama sjevernog regiona od 25. juna, dale su rezultate prije svega u stagnaciji stope novooboljelih, čime su se stekli uslovi za ukidanje pojedinih mjera s ciljem normalizacije života i interesa ekonomije”, prenose Vijesti saopštenje Vlade.

Svi ugostiteljski objekti u Crnoj Gori mogu da rade od šest do 24 sata, a ta odluka odnosi se na restorane, kafane, kafeterije, hotelske restorane i slične ugostiteljske objekte kao i na pružanje ugostiteljskih usluga na kupalištima i plažama.

U ugostiteljskim objektima osim u primorskim opštinama (Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva, Bar i Ulcinj) ugostiteljski objekti moraju da se pridržavaju pravila da za stolom mogu da sjede najviše dva gosta u zatvorenom prostoru, odnosno četvoro na terasi/bašti objekta, zabranjeno je samousluživanje i zadržavanje ili stajanje ispred šanka, stolovi moraju biti udaljeni jedan od drugog najmanje dva metra…

Ukida se i zabrana održavanja zabavno-muzičkog programa u ugostiteljskim objektima koja je bila uvedena 7. jula uz poštovanje držanja fizičke distance od dva metra, da izvođači nose zaštitne maske, osim pjevača i muzičara koji sviraju duvačke muzičke instrumente, a gostima je zabranjeno da plešu.

Uvodi se obaveza privrednih društava i preduzetnika koji se bave trgovinom na malo (marketi, supermarketi, hipermarketi, tržni centri i sl.), uključujući i zelene pijace, kao i državne organe, javne ustanove, banke, pošte, da odrede lica koja će kontrolisati da li građani ili korisnici usluga prilikom ulaska u ove objekte poštuju obaveze nošenja zaštitne maske i međusobne fizičke udaljenosti.

Privremena mjera za fitnes centre i teretane, koja je uvedena 16. jula na teritoriji Podgorice proširuje se na cijelu državnu teritoriju, pa u objektu za rekreaciju u isto vrijeme može da boravi samo jedna osoba na 10 metara, ali ne više od 20 osoba, uz obavezu poštovanja preventivnim mjera zaštite.