Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić istakao je da je prethodnih pet dana potpuno reorganizovana ova zdravstvena ustanova, kada je Sjeverno krilo preseljno u Južno, a od Sjevernog napravljen urgentni centar za zbrinjavanje, trijažu i dijagnostikovanje pacijenata suspektnih i oboljelih od kovida 19.

“Ono što zabrinjava u ovom trenutku je što imamo 455 oboljelih od kovida, što je ogroman broj i nemamo informaciju da ijedna bolnica u okruženju ima toliko oboljelih na jednom mjestu”, rekao je Đajić nakon vizite pacijenata oboljelih od virusa korona, koju je obavio sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS Alenom Šeranićem.

On je dodao da je dobra vijest da su svi smješteni u adekvatnim uslovima, kakvih rijetko gdje ima u okruženju.

“Obišli smo intenzivnu jedinicu gdje imamo više od 50 pacijenata na respiratorima, što je alarm svima za uzbunu”, napomenuo je Đajić.

Đajić je naveo da je zajedno sa resornim ministrom obišao zdravstvene radnike, koji su se herojski i patriotski ponijeli u ovoj situaciji.

On je dodao da je ubrzano opremanje zgrade stare hirurgije gdje su premješteni pacijenti Onkologije, Hematologije i dijela Pulmologije, tako da i pacijenti oboljeli od drugih bolesti imaju sve uslove za liječenje.

“Ove sedmice hospitalizovali smo više od 400 pacijenata, ali nikom nije nedostajalo ništa, ni krevet ni lijek, ni medicinska briga. Moram reći da je situacija stabilna i već smo napravili dogovor da lakši pacijenti ima smještaj u Banji Slatina, njihovi zdravstveni radnici su bili ovdje na edukaciji, a mi ćemo slati naše ljekare da im pomognu”, rekao je Đajić.

On je podsjetio da je Vlada Srpske za sanaciju zgrade stare hirirgije izdvojilla 1,3 miliona KM, te da nedostaje još 15 dana da se kompletan objekat završi.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da Republika Srpska ima požrtvovane zdravstvene radnike koji daju maksimum u ovoj situaciji, ali da je istovremeno pogođen jer je ogroman broj i mladih i starih na liječenju zbog kovida.

Šeranić je poslije vizite oboljelih od kovida 19 na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC), koju je obavio zajedno sa rukovodstvo ove ustanove, istakao da na UKC-u leži 450 lica, te da ih je još 600 do 700 duž cijele Srpske.

“Danas sam vidio ono o čemu posljednjih mjesec dana čitam u izvještajima. Mi se od avgusta spremamo za ovu situaciju i tada smo napravili planove da bolničke kapacitete stavljamo na raspolaganje oboljelima od kovida, ali i da svim drugim pacijentima omogućimo redovnu zdravstvenu zaštitu”, rekao je Šeranić novinarima.

On je naveo da je danas obišao Centar urgentne medicine i ambulante, gdje je razgovarao sa pacijetima koji su došli na kontrolne preglede.

“Imao sam prilike da obiđem odjele na koje su smješteni pacijenti sa srednje teškim i teškim kliničkim slikama, ali i da obiđem Kliniku intenzivne medicine, gdje je oko 50 lica na respiratoru”, naglasio je Šeranić.

On je istakao da je vidio ogromnu požrtvovanpost zdravstvenih radnika, kojima se zahvalio za sve što čine svih ovih mjeseci otkada traje pandemija.

“Nas samo solidarnost i kolektivitet mogu usmjeriti u pravom pravcu, pri tom mislim da našu individulanu odgovornost i da stanemo u kraj pandemiji”, poručio je Šeranić, koji je istakao da se reorganizacija UKC-a pokazala kao dobra stvar.

 

Izvor: Srna