Zbog nepoštovanja preventivnih mjera zaštite od epidemije u zajednici i radnim sredinama, inspektori su u kontrolama protekle sedmice ugostiteljskim objektima izrekli kazne u iznosu od 16.000 KM, saopšteno je iz Inspektorata RS.

Republički inspektori su, u saradnji sa inspektorima jedinica lokalne samouprave, protekle sedmice obavili 660 inspekcijskih kontrola, a prekršaji su utvrđeni u 14 slučajeva.

U okviru sprovođenja navedenih mjera, do sada je obavljeno 35.838 inspekcijskih kontrola, u kojima su izrečene kazne u iznosu od 533.000 KM, dok je za 51 ugostiteljski objekat izrečena mjera privremene zabrane rada.

– Akcenat u kontrolama i dalje je usmjeren na objekte u kojima se okuplja i boravi veći broj ljudi, odnosno objekte u kojima je veća frekvencija građana. Takođe, zbog aktuelne zimske turističke sezone, nadležni inspektori su pojačli nadzor na Jahorini, a s ciljem sprovođenja preventivnih mjera zaštite od širenja virusa. Od početka zimske sezone, kod poslovnih subjekata na Jahorini obavljeno je 278 kontrola, od čega je u šest slučajeva utvrđeno da se nisu dosljedno pridržavali propisanih epidemioloških mjera, zbog čega su im izrečene kazne u iznosu od 10.000 KM – kažu u Inspektoratu RS.

Oni poručuju da inspekcija i u narednom periodu nastavlja sa pojačanim kontrolama na terenu.

– Pojedinci koji svojim neodgovornim ponašanjem budu ugrožavali zdravlje stanovništva, snosiće posljedice u skladu sa zakonom. Trenutna epidemiološka situacija i dalje nam nameće obavezu da se dosljedno pridržavamo svih propisanih mjera. Naš zajednički interes je da privredni subjekti svoj rad prilagode trenutnim uslovima kako bi nesmetano radili u obimu u kojem je to moguće, ali uz poštovanje svih epidemioloških mjera – poručuju iz Inspektorata RS.

 

 

 

 

Izvor: Srpska info