Udruženje djece poginulih boraca “Nasljeđe” obratilo se medijima saopštenjem povodom odluke Ustavnog suda RS da se ovoj kategoriji ukinu određene beneficije prilikom zapošljavanja.

 

 

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

 

Braćo i sestre

Republika Srpska je naša domovina, koju su svojim životima, krvlju i žrtvama izgradili naši očevi i njihovi saborci dajući sve da bi ona postojala.

Ta ista domovina tokom svih dvadeset godina poslije rata konstantno im to vraća na način da su njihove porodice i djeca na marginama društva, bez posla, krova nad glavom, bez prava.

Piše u zakonima da mi imamo prava, prednost ali to je samo mrtvo slovo na papiru, koje pada u zaborav baš kao i žrtve naših očeva.

Dokaz za to je i poslednja odluka Ustavnog suda Republike Srpske, kojom je ukinuta jedina bodovna prednost od 10 bodova koju je naša kategorija imala pri zapošljavanju i to samo u oblasti obrazovanja.

Jedino smo tu imali jasno iskazanu bodovnu prednost i to su ukinuli.

Ovim putem pozivamao sve donosioce odluka na svim nivoima vlasti, iz svih stranaka i partija da:

– Konačno nešto urade po pitanju problema zapošljavanja porodica i djece poginulih boraca, kao i njihovih saboraca i njihovih porodica. Da donesu zakone koji su ustavni i ispravni i gdje će biti jasno definisana prava ovih kategorija i koja će se uvijek poštovati.

– Prestanu da se bave sami sobom i jedni drugima, već problemima građana koje zastupaju, a koji su svakim danom sve veći i teži.

Dosta je bilo postojanja političara radi njih samih i došlo je krajnje vrijeme da isti postoje isključivo radi građana koje predstavljaju, a mi ćemo svaki dan na to ukazivati i pratiti njihov rad, sve dok se ne krene sa ozbiljnim i sistemskim rješavanjem problema, kako naše kategorije tako i problema svih građana Republike Srpske.

 

 
Udruženje djece poginulih boraca „Nasljeđe“