Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje u saradnji sa osnovnom školom „Jova Jovanović Zmaj“ i Atletskim klubom „Leotar“ tradicionalno organizuje sportsku manifestaciju „II trebinjski kros protiv dijabetesa“.
Takmičenje počinje danas 06.11.2015.godine u 11 časova ispred spomenika Jovana Dučića, stazom kroz park i nazad, a učestvovaće djeca iz osnovnih i srednjih škola.
Cilj akcije je da se pokaže javnosti važnost fizičke aktivnosti u prevenciji dijabetesa, kao i da dijabetes ne mora da predstavlja prepreku u svakodnevnom životu, kao ni za aktivno bavljenje sportom.
Udruženje je i ove godine pripremilo čitav niz aktivnosti tokom novembra u okviru obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa s ciljem prevencije i ranog otkrivanja novooboljelih; od predavanja, edukativnih radionica, besplatnih mjerenja šećera u krvi, krvnog pritiska, mjerenja indeksa tjelesne mase, tromjesečnog šećera u krvi.
Sve aktivnosti će biti realizovane uz podrsku i saradnju sa lokalnom zajednicom, zdravstvenim ustanovama, školama, preduzećima kao i građanima koji iz godine u godinu sve aktivnije uzimaju učešće u borbi protiv dijabetesa.