У нашу редакцију стигло је отворено писмо Удружења дјеце погинулих бораца “Насљеђе” упућено министру рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленку Савановићу, поводом одлуке да Републичкој организацији породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила повјери израду листе приоритета запошљавања дјеце погинулих бораца, искључивши из овог процеса све остале организације.

Отворено писмо УДПБ “Насљеђе” преносимо у цјелости:

” Министар Рада и борачко –инвалидске заштите, господин Савановић, донио је одлуку да једној организацији повјери израду листе приоритета за запошљавање дјеце погинулих бораца. Након што се ни после 12 дана, господин министар није удостојио одговорити на наш допис/реаговање,  Удружење дјеце погинулих бораца Насљеђе, се обраћа јавно министру и широј јавности у Републици Српској.

Господине министра, Ви сте својом одлуком, једној од више организација које заступају борачке категорије, дали ексклузивно право да направи листу приоритета за запошљавање дјеце погинулих бораца, потпуно игноришући остале организације које заступају борачке категорије. Наведена организација, као ни све остале, нема капацитет нити, ни близу, тачну документацију и податке о броју дјеце погинулих бораца, а камоли оних који су незапослени. Те податке у овом тренутку нема нити једна организација нити институција, те је самим тиме ова Ваша одлука још више неутемељена, неисправна и не служи на добро никоме, а посебно не нама дјеци погинулих бораца.

Овим чином сте нама, дјеци погинулих бораца, лупили шамар и јавно нас понизили, сматрајући нас небитним, неспособним и шта све не, иако смо Вама али и читавој јавности, једини, константним радом за веома кратко вријеме доказали да то никако нисмо, да имамо здраве и реалне идеје и рјешења. Ово додатно боли, јер смо вам у сваком допису скретали пажњу и инсистирали да је за рјешавање проблема борачких категорија, прије свега дјеце погинулих бораца, потребно системско рјешење, а такво је могуће донијети једино укључивањем свих актера и свих оних којих се ти проблеми тичу.

То је једини исправан пут, а не давање једној организацији ексклузивно право на тако нешто, јер тиме само показујете неозбиљност, непоштовање и мањак воље да се уопште бавите рјешавањем проблема наше категорије.

Да будемо потпуно јасни, удружење Насљеђе нема ништа против господина Митровића и његове организације, са којом смо и више пута сарађивали, већ искључиво против Ваше одлуке и искључења осталих организација. Тиме сте овај озбиљан посао банализовали својим неозбиљним приступом и унапријед га осудили на пропаст.

Такође желимо да нагласимо да сте Ви овом Вашом одлуком наше удружење, али и остала која заступају борачке категорије потпуно дискриминисали

Доношењем наведене одлуке, Ви сте господине министре, прекршили забрану дискриминације и наше удружење дискриминисали, јер сте нас искључили из рада на плану запошљавања наше категорије, а дали предност другом удружењу, те на тај начин онемогућили да сви који се баве овим питањем буду равноправни учесници.

Због наведеног захтјевамо, да нас Ви, као надлежно министарство, укључите као равноправног учесника у креирању и доношењу свих одлука и законских и подзаконских прописа, којима се регулишу наша права.

Захтјевамо да горе наведену одлуку проширите и укључите у њу нас као и све остале организације које заступају нашу категорију.

Захтјевамо да нас обавијестите, као и све остале организације о свим састанцима који се одржавају, а тичу се договора око наших интереса.

Захтјевамо да се почнете озбиљно бавити рјешавањем проблема категорија које заступате на позицији којој јесте.

Ми више нећемо стајати мирно са стране и ћутати.”

У потпису предсједник удружења Саша Пешикан.

ХП, јул 2016.