Izvor: 6uka.com

Video koji se proširio internetom prikazuje jedanaestogodišnju Nadu al Adhal iz Jemena, koja je pobjegla kod svog ujaka, kako bi izbjegla da je roditelji udaju sa samo 11 godina!

Nada kaže da je spasena samo zahvaljujući ujaku koji je intervenisao.
“Udajte me i ubiću se!“, upozorava ova mala djevojčica u videu, koji je snimljen početkom jula.
Ona je dodala da nije jedina devojčica koju sa tako malo godina prisiljavaju na brak.
“Neka djeca odlučuju da se bace u more. Ubili su nam snove, ubili su sve u nama. Ništa nije ostalo. Tu nema vaspitanja, to je kriminal – čist kriminal“, govorila je Nada.
U videu koji je snimljen u kolima ona objašnjava zašto ne želi da ostane u porodičnom domu.
“Ne bih imala ni život, ni obrazovanje“
Koliko je ovaj video vjerodostajn ostaje da vidimo, ali u Jemenu je udaja mladih djevojčica uobičajena praksa. Ovaj problem privlači pažnju međunarodnih grupa za ljudska prava koja žele da izvrše pritisak na vladu da zabrani djeci sklapanje brakova.
Glavni problem jeste siromaštvo i nemogućnost porodica da odbiju novac koji im se nudi za žensku djecu, pa je tako često u pitanju nekoliko stotina dolara. Više od četvrtine žena u Jemenu uda se prije 15 godine, navodi se u izvještaju iz 2010. godine.
Iako je u ovoj zemlji nekada važio zakon da je 15 godina minimalna starosna granica za brak, parlament ga je poništio 1990. godine navodeći da roditelji treba da odluče kada ćerka treba da se uda.
Pogledajte video male Nade: