12 C
Trebinje
nedelja, 27 septembra, 2020
Učenici osnovnih i srednjih škola u RS neće imati pisane testove

Učenici osnovnih i srednjih škola u RS neće imati pisane testove

Učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj neće imati pisane testove, već će njihov rad biti vrednovan na osnovu zadataka koje rješavaju tokom trajanja nastave na daljinu.

Ovakvo pojašnjenje Instrukcija Republičkog pedagoškog zavoda stiglo je iz Ministarstva prosvjete i kulture nakon nedoumica i pogrešnog tumačenja u dijelu javnosti. I dalje nije poznat način polaganja prijemnih ispita za fakultete, prenosi BHRT.

Dinamika realizacije pismenih provjera u osnovnim školama možda je razlog što je u dijelu javnosti protumačeno da učenike očekuju pisani testovi, kako bi dobili zaključne ocjene. Direktor Pedagoškog zavoda kaže da su Instrukcije rađene na osnovu Uputstva o praćenju, vrednovanju i ocjenjivanju učenika tokom nastave na daljinu, ali i na osnovu pitanja i nedoumica koja su stizala iz samih škola.

PREDRAG DAMJANOVIĆ, direktor Pedagoškog zavoda RS

“Ovu tabelu koju smo mi napravili i dostavili, gdje bi se moglo izvršiti i pismena procjena znanja učenika, nije ništa drugo nego da olakšamo nastavnicima i učenicima. Da se ne desi da jedan učenik jednog dana ima tri, četiri pisane provjere znanja ili u toku jedne sedmice šest ili sedam. Mi smo htjeli da mogu imati dvije provjere znanja sedmično, i te provjere će raditi njihovi nastavnici”, rekao je Damjanović.

U Ministarstvu prosvjete takođe objašnjavaju da je Uputstvom propisano da pisana provjera znanja može biti putem niza zadataka objektivnog tipa, odabrane teme za rad, eseja, virtuelnog grupnog rada, prezentacija, istraživačkih zadataka i drugih načina pisanih provjera znanja.

NATALIJA TRIVIĆ, ministarka prosvjete i kulture RS

“Tu neće biti riječi ni o kakvom testiranju. Neće polagati testove, ići u školu, niti će biti organizovano testiranje”, kazala je Trivićeva.

Klasično testiranje ne bi ni bilo prihvatljivo u ovom momentu, smatra Ivana Zečević, profesorica na studijskom progamu psihologije Filozofskog fakulteta u Banjaluci. Instrukcije, kaže ona, pravilno nalažu da se pristupi formativnom ocjenjivanju. Ono ne podrazumijeva prosto izvođenje prosjeka ocjena već se vrednuje kvalitet i konituniranost u radu učenika. Period izolacije je težak za sve, a posebno za učenike, zbog čega apeluje da nastavnici zanemare objektivnost.

IVANA ZEČEVIĆ, profesor na Filozofskom fakultetu Banjaluka

“Da sada radi onaj segment nastavnika koji nije obrazovni koliko je vaspitni i da ocjene koje djeca budu dobijala ne prave glavobolju nastavnicima, u smislu nije objektivna, to nije znanje na tom nivou itd. Da ta ocjena bude podstrek, da ta ocjena bude djeci nagrada jer su izdržali izolaciju”, kazala je Zečevićeva.

I studenti su saznali da neće biti zakinuti ni za jedan ispitni rok koji je propisan Zakonom. Uredba sa zakonskom snagom omogućila je da ministar donese odluku o terminu održavanja ispita. Nedoumica još ima oko načina polaganja prijemnih ispita.

SRĐAN RAJČEVIĆ, ministar za visoko obrazovanje RS

“Jedna od opcija je da prijemne ispite baziramo na uspjehu iz srednjih škola. To je jedna od opcija, ako ostane ovakva epidemiološka situacija i ukoliko se stanje ne popravi u mjesec dana. Čini mi se da prijemni kreću od polovine juna”, objasnio je Rajčević

Ono što je sigurno je da ispite na fakultetima neće biti moguće polagati na daljinu. Zakonom o visokom obrazovanju propisano je da se polaganje obavlja u sjedištu visokoškolske ustanove, tako da će biti potrebno obezbijediti poštovanje epidemioloških mjera.

 

Izvor: BHRT