U Zovom Dolu kod Nevesinja juče je održana tradicionalna Vaskršnja tucijada. U konkurenciji pedesetak takmičara različitih po stasu i godinama najtvrđe vaskršnje jaje imao je osmogodišnji Rade Gutić. Ovaj učenik 3. razreda Osnovne škole „Risto Proroković“ učestvovao je na svih šest dosadašnjih tucijada, a danas je prvi put osjetio slast pobjednika. Za poklon je dobio 30 jaja, ali mu mnogo više znači što je nadmašio starije rivale.

 

 

 

Priređeno je i  posebno takmičenje za „veterane“, a pobjednik je bio Siniša Gutić. Da sve protekne  regularno brinuo se žiri. U pravilima se navodi da jaje mora biti kokošije, skuvano i obojeno, bez bilo kakvih vještačkih ojačanja. Pobjedničko jaje na kraju se razbija pred učesnicima i publikom.

Najmlađi i najstariji učesnik današnje Vaskršnje tucijade su iz iste porodice. Đorđe Pašajlić ima samo 15 mjeseci, ali je ipak pokazivao takmičarski žar. Njegov djed Milivoje je predsjednik Mjesne zajednice Zovi Do koja je organizator Vaskršnje tucijade.

– Trudimo se da sačuvamo ovaj lijep pravoslavni običaj i za sada uspijevamo u tome – kaže Milivoje. Raduje ga što  u ovom događaju učestvuje dosta mladih.

S obzirom na loše vremenske prilike ovogodišnja tucijada na Zovom Dolu okupila je zavidan broj učesnika. Bilo je planirano da se održi u porti Hrama svih svetih, ali je zbog kiše takmičenje održano u Omladinskom domu.

 

Izvor: Radio Nevesinje