U zdravstvenim ustanovama Republike Srpske u posljednje tri godine uvedeno je 130 novih usluga koje za osigurana lica finansira Fond zdravstvenog osiguranja Srpske.

Uvođenjem novih usluga iz godine u godinu dodatno se unapređuje kvalitet i dostupnost zdravstvene zaštite osiguranika jer su im neke od najsavremenijih terapija i metoda liječenja sada dostupne u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Fonda.

Iz Fonda navode da su u ovoj godini do sada uvedene 22 nove usluge, a najviše ih je uvedeno iz oblasti nuklearne medicine, MR i KT dijagnostike, humane genetike, biohemijske laboratorijske dijagnostike.

Među novim uslugama koje su uvedene ove godine je zamrzavanje i čuvanje embriona do dvije godine, a ranije su osiguranici ovu uslugu morali da sami plaćaju, navode iz Fonda.

U saopštenju se dodaje da su u 2016. godini uvedene 83 nove usluge, a u 2015. godini uvedeno je 25 novih usluga.

Zahvaljujući konstantnom ulaganju u kadrove i opremu, osiguranicima su sada znatno dostupnije usluge iz više grana medicine zbog kojih su ranije osiguranici upućivani na liječenje u ustanove izvan Republike Srpske, a samim tim su imali i veće troškove liječenja.

“Uvođenje novih usluga doprinijelo je značajnom smanjenju upućivanja pacijenata na liječenje izvan Republike Srpske. Nekada je upućivano i po 20.000 osiguranika godišnje, a sada se liječi oko 6.000”, ističu u Fondu.

U Republici Srpskoj sada su osiguranicima dostupne usluge PET/CT scintigrafija, SPECT/CT, rehabilitacija oboljelih od kardiovaskularnih oboljenja sa metodom hiperbarične oksigenacije, PCR test za humani papiloma virus.

Osiguranicima je dostupno i elektrofiziološko ispitivanje, liječenje multirezistentnih formi tuberkuloze, veći broj novih hirurških zahvata, poput radikalne operacije karcinoma želuca i gornjeg abdomena, složene operacije na žučnim kanalima, operacije uznapredovalih karcinoma male karlice.

Zahvaljujući savremenijim metodama liječenja, pacijenti se kraće zadržavaju na bolničkom liječenju nakon operativnih zahvata, što pored prednosti za pacijente, znači i manje troškove za Fond.

Kod uvođenja novih usluga, prednost se daje onim uslugama koje se ne rade u ustanovama u Srpskoj koje su obavezne da obrazlože efekte, kao i prednosti uvođenja nove usluge, da dokažu da je riječ o naučno dokazanoj, provjerenoj i bezbjednoj usluzi za pacijente, da navedu procjenu troškova, ušteda i drugo, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Nezavisne novine,Foto: klix.ba