Раднице бившег “Новотекса” које су имале рјешења уговора о раду на неодређено вријеме добиће раскид уговора о раду јер нису испоштовале опомену да се врате на радна мјеста до краја ове седмице, пише портал Независних новина.

Ово је окупљеним радницама саопштено у пословодству требињског огранка “Трендтекс” из Добој Југа, којима је изнајмљен и нови погон и машине “Новотекса”, а за њих је шило и око 120 бивших радница ове фирме у којој је недавно окончан стечај.

“Нас је 38 радница које имамо рјешења на неодређено вријеме, а којима је данас требало да буду уручене радне књижице по које смо и дошле, али нам је речено да дођемо у четвртак, када ћемо добити књижице у руке, јер прије тога мора бити све ријешено у Пореској управи РС”, саопштила је новинарима радница Слободанка Пикић.

Она додаје да им је и у петак у пословодству понуђено да се врате на своја радна мјеста, али да раднице не пристају на улазак у погон ако им се не не испоштују минимални услови из домена радног права, а то је минималан републички лични доходак, један слободан дан у седмици, осмочасовно радно вријеме без продужног рада, као и кориговање норми, али и повратак свих радница на посао.

“У фабрици је остало тридесетак радника који, како чујемо, немају шта да раде, јер се с њима не може наставити производња, с обзиром на то да је већина ван погона”, каже Пикићева за Независне.

Њена колегиница Гордана Руњевац каже да су раднице вољне да раде и да ће се вратити за машине када се руководство фирме озбиљно позабави проблематиком с којом се сусрећу константно, мјесецима уназад. Нико од представника руководства ни овога пута није желио дати изјаву медијима, већ су само поручили да за то немају овлаштења од власника.

 

Извор: Независне новине