Građani Trebinja do kraja ove godine imaju mogućnost promijeniti izabranog ljekara porodične medicine, pedijatra ili ginekologa bez navođenja razloga promjene.

Prema riječima Valerije Lakić, direktorice trebinjske filijale Fonda zdravstvenog osiguranja, ovo je praksa koja se provodi svake godine, a osnovni cilj je da građani budu zadovoljni zdravstvenom zaštitom.

– Ukoliko neko iz bilo kojeg razloga želi da promijeni ljekara, najbolje da to uradi u ovom redovnom periodu za promjenu, jer je procedura mnogo jednostavnija. Potrebno je samo popuniti odgovarajuće obrasce kod novoizabranog ljekara i ovjeriti ih u Fondu zdravstvenog osiguranja, a pri tome građani nisu obavezni da navode razlog promjene porodičnog ljekara, pedijatra ili ginekologa – pojasnila je Lakić.

Ona je naglasila da je ljekare moguće promijeniti i mimo određenog perioda, ali pod određenim okolnostima i tada je procedura mnogo komplikovanija, jer je neophodno navesti razlog promjene u skladu s pravilnikom koji reguliše ovu oblast.

Lakić je pozvala sve građane koji se još nisu registrovali u tim porodične medicine da to urade u što kraćem roku te da je važno da se izbor doktora obavi do kraja godine, odnosno prije potpisivanja ugovora Fonda zdravstvenog osiguranja i domova zdravlja za narednu godinu.

 Iznos sredstava

– Od broja registrovanih osoba zavisi koliko će koji Dom zdravlja dobiti sredstava. Takođe, kod novoizabranog doktora osiguranici mogu da odlaze od početka naredne godine – navela je Lakić.

Mali broj  

Lakić ističe da inače mali broj pacijenata u Trebinju mijenja porodičnog ljekara, dok je u RS prošle godine to učinilo 25.890 građana. Pedijatra i ginekologa promijenilo je 12.116 osiguranika.

 

 14 timova porodične medicine ima u Trebinju

ljekara ima svaki tim

mobilni tim porodične medicine u Lastvi

 

Izvor: Dnevni avaz