Eminentni ljekari iz Beograda juče su u Bolnici Trebinje počeli da obavljaju besplatne kardiovaskularne preglede pacijenata iz istočne Hercegovine. Preglede su juče i danas svojom opremom obavljali tim od 12 ljekara i pet medicinskih sestara sa Institura “Dedinje” među kojima su vaskularni hirurzi, fizijatar i ljekari koji će obavljati dopler krvnih sudova vrata, a prijavljeno je više od 300 pacijenata.

Pregledi su organizovani zahvaljujući prijateljskim odnosima episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija sa vrhunskim beogradskim stručnjacima iz oblasti medicine.
Profesor Nebojša Tasić, načelnik Centra za hipertenziju i kardiovaskularnu prevenciju sa Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” kaže da je danas obavljeno više od 150 pregleda, te dodao da su prvi utisci da ima veoma teških bolesnika, ali da to nije neko “čudo”, jer je kardiovaskularna bolest u porastu u svim zemljama.
“Svjedoci smo da bolesnici sve manje pažnje posvećuju prevenciji kardiovaskularne bolesti, zbog čega nam je i cilj da ovim pregledima, ne samo, da ispitamo i dijagnostikujemo određene zdravstvene poremećaje, već da bolesnike uputimo na jedan kvalitetniji način života, da ih edukujemo kako da promijene određene životne navike i da redovno odlaze ljekaru”, kaže Tasić.

On je precizirao da je pregledao 26 pacijenata, od kojih je dvoje uputio na operativnih zahvat, napominjući da su svi ostali detaljno pregledani i da je adekvatno iskontrolisana terapija.
Doktor Goran Vučurević sa Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” istakao je da je ljekarima bilo zadovoljstvo da dođu i pomognu stanovnicima Hercegovine, da ih pregledaju i indukuju ko je za dalje liječenje u Banjaluci ili na Dedinju.

“Preglede ćemo obavljati svojim aparatima i zajedno sa kolegama iz Bolnice Trebinje nastojaćemo da sve završimo na vrijeme i uspješno”, rekao je Vučurević, dodajući da nijedan pacijent neće biti vraćen kući bez pregleda.
On je istakao da niko od desetak pregledanih pacijenata sa vaskularnim problemima nije preporučen za dalje liječenje na “Dedinju”.
Vučurević je dodao da će oni pacijenti za koje preporuče operaciju na ovom beogradskom Institutu, moći bez ikakvih problema da dođu, napominjući da imaju i odličnu saradnju sa Banjalukom.
On je pohvalio ažurnost i kvalitet ljekare iz Bolnice Trebinje, te naglasio da i oni mogu vrlo uspješno da liječe bolesti koje imaju prijavljeni pacijenti.
“Mi smo tu da ovdašnjim doktorima damo samo neke sugestije i da eventualno one pacijente koji su za operaciju uputimo u druge centre”, rekao je Vučurević.
Vaskularni hirurg sa Instituta “Dedinje” Miodrag Ilić kaže da je stekao utisak da su pacijenti sa ovog područja zdraviji nego ljudi u Srbiji.
On je istakao da je opremljenost trebinjske bolnice prosječna, ali da imaju izuzetno dobar i kvalitetan kadar.
Beogradski ljekari su zahvalili episkopu zahumsko-hercegovačkom Grigoriju i direktoru trebinjske bolnice Zdravki Vreći za ukazano gostoprimstvo i što su im omogućili da, kako kažu, nastave sa onim što su započeli prije deset godina kada su prvi put na ovaj način pomagali stanovnicima Hercegovine i kada je počela sjajana saradnja SPC, ovdašnje Bolnice i beogradskog Instituta “Dedinje”.

 

Izvor: Srna