Iako je Republički krizni štab donio odluku o popuštanju mjera i prestanku režima nastave na daljinu, na preporuku ljekara epidemiologa, trebinjski Štab za vanredne situacije odlučio je da učenici osnovnih i srednjih škola nastavu i dalje pohađaju onlajn.

Prema riječima epidemiologa Jelene Durić, u Trebinju postoji trend opadanja novozaraženih pacijenata, ali je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna. Trenutno se čeka na rezultate analize za 58 uzoraka, a procenat pozitivnih rezultata u odnosu na broj poslatih uzoraka je i dalje oko 50%, što je visok procenat – istakla je Durićeva. Ona je rekla da je u ovom talasu primjećeno da se virus češće prenosi preko mlađih članova porodica, uglavnom djece, pa je shodno tome donešena i odluka da se nastava i naredne sedmice odvija na daljinu.

Prema riječima načelnika Štaba za vanredne situacije Stevana Bekana, stopa smrtnosti i broj pacijenata sa težom kliničkom slikom je i dalje visoka. Bekan je istakao da je važno da se još uvijek pridržavamo epidemioloških mjera, te da se javne ustanove i preduzeća i dalje dezinfikuju na sedmičnom nivou, kao i javne površine čiju dezinfekciju vrši trebinjsko Komunalno preduzeće i Vodovod.

Nedeljko Lambeta, direktor Bolnice Trebinje, rekao je medijima da trenutno najviše zabrinjava trend porasta broja oboljelih iz Gacka, te da se u našim kovid odjeljenjima trenutno liječi 81 pacijent, od čega je 57 na kiseoničkoj terapiji, dok su dva pacijenta na neinvazivnom respiratoru. U Domu učenika liječi se 40 pacijenata.

Lambeta je rekao da lijekova, medicinske opreme i materijala u ovom trenutku ne nedostaje.

 

 

Izvor: trebinje.rs.ba