U Trebinju danas počinje Deveti Festival mediteranskog i evropskog filma na kojem će biti prikazano 26 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova iz desetak zemalja Evrope i Mediterana.
Slogan ovogodišnjeg festivala je Pod svjetlom mjesečeve rijeke, a svečanost otvaranja biće održana na Trebišnjici.

Festilske nagrade – Zlatni platani, priznanja za poseban doprinos evromediteranskoj kinematografiji ove godine biće dodijeljeni domaćim glumačkim velikanima Nataši Ninković i Svetozaru Cvetkoviću.

Nagrada će Nikovićevoj biti uručena večeras na otvaranju festivala, a Cvetkoviću u subotu, 7. avgusta.

Ovogodišnja novina je program dječijeg filma, a posjetioci festivala uživaće i u muzičkim koncertima, druženju sa gostima festivala na tradicionalnoj kafi pod platanima, dok su planirane i dvije promocije knjiga – Ane Atanasković i Gorana Gocića, te izložba slika Bojana Stojanovića.

Umjetnički direktor festivala Peđa Milojević najavio je i ove godine dolazak brojnih gostiju iz svijeta filma – glumaca, reditelja, članova filmskih ekipa ostvarenja koja su na festivalskom programu.

Festivalska događanja planirana su na ljetnoj sceni Doma mladih, u Kulturnom centru, dvorištu Muzeja Hercegovine, bašti hotela Leotar i terasi pivnice Humsko.

Festival će trajati do 8. avgusta, a ulaz za sve filmske projekcije je besplatan – uz rezervaciju karata na mejl [email protected]