Trebinje je i ove ljetne sezone puno turista, a turistički radnici procjenjuju da je jul po broju noćenja dostigao isti mjesec 2019. godine, koja je bila rekordna na jugu Srpske.

Veći broj gostiju stigao je od polovine jula, iako je i u junu i početkom ovog mjeseca bilo dosta turista. I ove godine gosti su, uglavnom, iz BiH i Srbije, a počele su dolaziti i turističke ture iz Turske, što je prvi put od pandemije virusa korona – kaže Žarko Vico iz trebinjske Turističke organizacije.

On navodi da je Trebinje do kraja juna ostvarilo 80 odsto turističkog prometa u odnosu na godinu prije pandemije virusa korona, a ukoliko se trend nastavi u septembru i oktobru, mogao bi se dostići broj gostiju od prije dvije godine. Vico ističe da je svaka godina specifična; ove sezone Crna Gora je otvorila granice za sve turiste, a još uvijek nema globalnih svjetskih putovanja.

– Turisti se ovog ljeta kraće zadržavaju u Trebinju nego lani, kada su granice bile zatvorene, ili se ulazilo pod posebnim uslovima. Prošle godine korišteni su i turistički vaučeri, pa su gosti uglavnom bili iz RS, ali su dolazili i iz cijele BiH i Srbije – objašnjava on.

Ono što turisti ne zaobilaze na jugu Srpske su kulturno-istorijski spomenici, manastir Tvrdoš i Hercegovačka Gračanica, ali i vinarije, „Hercegovačka kuća“ i restorani s tradicionalnom hranom. Nezaobilazno mjesto je i bašta stoljetnih platana u centru grada, u kojoj se traži mjesto više. Na ulicama Trebinja zatekli smo Radenka iz Banjaluke i Milana iz Beograda.

– Nisam, bio tri godine u Trebinju i sad sam ponovo tu. Ovaj grad ima dušu, lijep je i uvek mu se rado vraćamo. Idemo na odmor u Crnu Goru, ali ne propustimo priliku da posjetimo Trebinje, Tvrdoš i mnogo toga još. Ponuda je ove godine mnogo bolja nego 2018 – kaže Milan.

U Turističkoj organizaciji ne kriju da su zadovoljni.

– Posjećena su i trebinjska kupališta. Najveći turistički kompleks „Grad sunca“ privlači veliki broj gostiju, a u njemu se nudi za svakog po nešto, akva park, etno selo, „bijeli grad“, sportski kompleksi. Turisti traže osvježenje i na dva trebinjska bazena, u Bregovima i na Banjama, kao i u Jazini kod Trebinja, gdje uživaju u ljepotama rijeke Sušice – objašnjava Vico.

Ono što je ovog ljeta prijatno iznenadilo goste su niže cijene parkinga na javnim površinama za turiste koji borave u gradu, pošto su uvedene „apartman karte“.

Da je grad pun, naročito od polovine ovog mjeseca, slažu se i ugostitelji, ali i prodavci na trebinjskoj pijaci, koja je, takođe, jedan od simbola najjužnijeg grada Srpske.

Prodavci kažu da je lani, ipak, bilo više prometa, jer su gosti duže boravili na jugu Srpske, a zbog razlitičih ograničenja sve je manje i kupaca iz susjednog Dubrovnika i Herceg Novog.

Turistički radnici, ukazuju da i dalje, pored različitih povoljnosti prilikom registrovanja smještaja, postoje neregistrovani smještajni kapaciteti, a boravišna taksa se ne uplaćuje očekivanom dinamikom.

O tome je bilo riječi i na posljednjoj sjednici Skupštine grada, kada je usvojen program razvoja turizma u ovoj godini.

 

 

 

Izvor: Dubravka Čolović, Srpska info