U oktobru ove godine Republiku Srpsku je posjetilo 18.511 turista, što je, u poređenju sa istim mjesecom lani, manje za oko 50 odsto.

Podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da su u oktobru 2020. turisti u Srpskoj ostvarili 51.734 noćenja ili za 42,3 odsto manje nego u oktobru prošle godine.

Od ukupnog broja posjeta, 14.486 su ostvarili domaći, a 4.025 strani turisti. Među stranim turistima, najviše ih je u Srpsku u oktobru došlo iz Srbije – 2.388 i Hrvatske – 615.

Podsjetimo, u oktobru 2019. u RS je ostvareno 36.995 dolazaka i 89.656 noćenja turista. U poređenju sa istim mjesecom 2018. zabilježeno je 12,1 odsto više posjeta i 9,4 odsto više noćenja.

U oktobru ove godine je, u odnosu na septembar, broj dolazaka turista u RS bio manji za 15,8, a broj noćenja za 13,5 odsto, saopštili su iz Zavoda za statsitiku RS.

S druge strane, u Srpsku je za deset mjeseci ove godine došlo ukupno 164.985 turista, koji su, u ovom periodu, ostvarili 474.071 noćenje.

Iz Udruženja radnika u turizmu i ugostiteljstvu RS više puta su upozorili da je, zbog posljedica epidemije korona virusa, evidentno da je turistička industrija pred bankrotom.

– Bankrot je na pragu jer mnogi hoteli, moteli, turistička naselja, restorani, klubovi, kafići, turističke agencije, prevoznici, zbog rapidno smanjenog prometa nisu u mogućnosti platiti ni osnovne obaveze prema dobavljačima, lične dohotke radnicima, energente, zakup javnih površina, kirije, PDV. Samim tim, ne mogu da izmiruju ni obaveze po osnovu poreza i doprinosa. Realni sektor u RS i BiH je na ovaj način doveden pred kolektivno zatvaranje firmi u oblasti turizma – poručili su iz ovog udruženja.

Predsjednik Vlade RS se prije par dana sastao s predstavnicima Privredne komore RS i udruženja hotelijera i turističkih organizacija, a na sastanku je razgovarano o mjerama podrške hotelijerima i turističkim agencijama u RS, čije poslovanje trpi gubitke usljed pandemije virusa korona.

 

 

 

 

Izvor: Srpska info