U Srpskoj se u narednim danima očekuje postepeno raspuštanje republičkih karantina, odnosno izolacije karantinskog tipa za osobe koje su pozitivne na novi virus korona a imaju blage ili nemaju simptome.

Istovremeno, sve nove osobe koje budu imale blažu kliničku sliku ili nemaju simptome trebalo bi da budu upućivani u kućnu izolaciju, pod zdravstvenim nadzorom.

Institut za javno zdravstvo RS je ovo već predložio Republičkom štabu za vanredne situacije i stručno-operativnom timu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, a očekuje se da odluka o tome bude donesena danas ili eventualno sutra.

-U posljednje vrijeme imamo mnogo pozitivnih na virus korona koji imaju mnogo blažu sliku nego što je to bilo u prethodnom periodu i u skladu sa tim Institut je dao ovakav prijedlog – kaže v. d. direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković.

Kako ističe, u tom smislu bi osobe koje se nalaze u karantinu, u skladu sa procjenama HES službi i koordinatora karantina, polako trebalo da se šalju u kućnu izolaciju.

-Takođe, sve novootkrivene osobe će biti poslate u kućnu izolaciju, naravno uz procjenu HES službi, da li može da ide u kućnu izolaciju na propisani vremenski period. Nakon toga će se raditi retestiranje i procjena epidemiološka, ali i procjena kliničke slike – kaže Zeljković.

Direktori domova zdravlja su, dodaje, već dobili instrukcije kako da se ponašaju u narednom periodu.

Higijensko-epidemiološke službe će i dalje imati ulogu zdravstvenog nazdora nad ljudima u izolaciji, u saradnji sa porodičnim ljekarima.

-I dalje će se vršiti i identifikacija svih kontakata pozitivnih osoba, te procjena za dalje testiranje – ističe Zeljković.

 

 

 

Izvor: Srpskainfo