Za rubriku “Vjerovali ili ne” – u Republici Srpskoj moguće je osnovati firmu koja se bavi vasionskim prevozom. Vlada je prije tri godine usvojila Uredbu o klasifikaciji djelatnosti gdje se, između ostalog, ma koliko to apsurdno zvučalo – kao opcija nudi osnivanje biznisa u svemiru.Da ne bude zabune ministri su dodali detaljan opis posla koji, bar za Republiku Srpsku, zvuči kao dio scenarija iz naučno fantastičnog filma.

“- Lansiranje satelita i vasionskih letjelica
– Vasionski prevoz robe i putnika”.

Da apsurd bude veći, mnoge firme su prilikom registracije baš to stavile kao jednu od djelatnosti. Tako da se putovanjem u svemir, bar na papiru, bave dvije cvjećare u Doboju, što jasno pokazuju podaci poslovnog portala “Akta”. Direktor jednog preduzeća ne bi da komentariše apsurd. Druga dobojska astro-cvjećara imala je sjedište preko puta Doma zdravlja – ali je davno prestala sa radom.

Inače, jedan “vasionski prevoznik” iz Laktaša svojevremeno je obezbjedio zgradu Vlade cvijećem. Međutim, i ta cvjećara se očigledno preselila “na Mars” jer je ugašena prije nekoliko godina.

Tako priča dobija alanfordovsku dimenziju gdje su se, umjesto tajnih agenata, mahom cvjećare registrovale da, ako zatreba, zaposle i astronaute. U čudu si oni rijetki koji se kod nas, bar sa naučne strane bave svemirom. Za putovanje do zvijezda iz ovih krajeva, kažu, prvi put čuju.

“Nema šanse da u dogledno vrijeme. Može se lansirati protivgradna raketa, to je otprilike maksimum što Bosna može postići, ali prevoz vasionski prevoz. Znamo da pet – šest država u svijetu uopšte može lansirati satelit”, rekao je astronom iz Astronomskog društva “Orion” Muhamed Muminović.

O zvjezdanim stazama kojima putuju vozila iz Republike Srpske – u Vladi ne bi da pričaju. I pored toga što su ministri usvojili futuristički dokument – u Ministarstvu industrije kažu da su Uredbu napisali u Republičkom zavodu za statistiku.

Tamo se pravdaju strogim evropskim standardima u kojima su u dokument morali da napišu ama baš svaku djelatnost kojom se ljudi bave u svijetu – bez obzira što baš i nisu logične za ove krajeve. To što su neki preduzetnici izabrali baš te, za Srpsku nerealne opcije, advokati pravdaju neznanjem i slučajnom greškom.

“Lica koja, bez stručne pomoći, advokata, notara i ostalih lica ovlašćenih registruju. Urade to na sljedeći način – u prijavi predaju sve šifre iz klasifikacije djelatnosti, samo oduzmu šifre, odnosno izbace one šifre za koje su potrebne saglasnosti – i sve ostale šifre, nevezano da li će ikada raditi sa njima, prijave”, rekao je advokat iz Banjaluke Danijel Milošević.

Tako onda dobijemo cvjećare ili proizvođače stolarije koji se, u isto vrijeme, na papiru bave putovanjem u svemir. Tu apsurdima nije kraj – pa se, po Vladinoj uredbi, poljoprivrednici iz Srpske mogu prijaviti da na farmama, uz krave, uzgajaju deve i lame, što je takođe dozvoljena djelatnost u Republici Srpskoj.