U Srpskoj su od danas na snazi nove mjere koje podrazumijevaju zabranu rada ugostiteljskih objekata za ishranu i piće, frizerskih salona, bazena, velnes centara, skijališta i trgovačkih centara.

Takođe, sve osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj biće zatvorene na sedam dana.

Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske, juče je nakon sjednice Kriznog štaba, kazala da su mjere koje su na snazi od danas, donesene na sedam dana.

Gašićeva je pojasnila da se zabranjuje i rad ustanovama kulture i priređivačima igara na sreću, osim onlajn priređivačima.

Što se tiče trgovačkih centara, Gašićeva je pojasnila da je riječ o trgovačkim centrima u kojima ima više trgovina.

“Cilj je da se smanji koncentracija i zadržavanje ljudi na jednom mjestu”, naglasila je Gašićeva i još jednom pozvala građane da poštuju mjere suzbijanja virusa korona.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da će takođe sve osnovne i srednje škole na području Republike Srpske biti zatvorene na sedam dana.

Ona je pojasnila da će se u ovom periodu preći na onlajn nastavu.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, naglasio je da je povećan broj pozitivnih lica, ali i broj hospitalizovanih.

“Jedini način sprečavanja širenja virusa korona jeste uvođenje ovakvih restriktivnijih mjera kako bi se smanjio kontakt među osobama. Znamo da ove mjere nisu popularne, ali ne postoji efikasniji način da se zaraza smanji”, istakao je Zeljković.

 

 

 

Izvor: Nezavisne