U Republici Srpskoj je za posljednja 24 sata potvrđeno je 475 novih slulčajeva virusa korona, a je 16 osoba, podaci su Instituta za javno zdravstvo RS.

Od posljedica zaraze od juče je umrlo 16 ljudi.

Potvrdili su to u Institutu za javno zdravstvo RS, uz upozorenje da je situacija krajnje ozbiljna, a poštovanje epidemioloških mjera od životne važnosti.

– Pozitivno je oko 38 odsto testiranih. Novi način testiranja znači da će fokus biti na pacijentima sa težim simptomima, a da istovremeno mogu da se obrade svi uzorci, s obzirom na kapacitete koje imamo – rekao je direktor Insituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

On ističe da je najmlađa osoba koja je na respiratoru 1991. godište i da oboljevaju sve mlađi ljudi, koji nisu imali hronična oboljenja.

– Još je rano govoriti u kom pravcu će se razvijati epidemiološka situacija, ali ponovo apelujemo na poštovanje zaštitnih mjera. Epidemiološka situacija je i dalje nepovolja, bolnički kapaciteti su na izmaku, a samo mali broj građana koji ne nose maske, mogu dodatno zakomplikovati siutuaciju – upozorio je Zeljković.

On je pozvao na solidarnost sa medicinarima koji se danonoćno bore protiv epidemije.

– Maksimalno treba smanjiti kontakte i pridržavati se mjera – zaključio je Zeljković.

 

 

 

Izvor: Srpska info