Večeras stupaju na snagu nove mjere koje je donijela Vlade Srbije – svi objekti uslužnih delatnosti, osim apoteka, benzinskih pumpi i restorana koji imaju dostavu, moraju da budu zatvoreni u 21 čas.

Ova mjera je oročena na dvije nedjelje, odnosno do 1. decembra, a ako se epidemiololška situacija do tada ne smiri, prijete nove, još drastičnije mjere!

Ključna mjera koja je donijeta u nedjelju na sjednici Vlade odnosi se na skraćenje radnog vremena kafića, restorana, klubova, prodavnica, bioskopa, pozorišta i ostalih. Radno vrijeme lokala skraćeno je po treći put i sada oni mogu da rade do 21 sat umjesto do 23 sata kako je bilo do juče, piše Blic.

Ako ovo ne “upali” slijedi policijski čas

Kako je navela premijerka Srbije Ana Brnabić, skraćenje radnog vremena oročeno je na dvije nedjelje pa će se poslije tog perioda evaluirati rezultati postignuti ovom odredbom.

Ukoliko broj zaraženih počne da opada, mjere će biti ukinute, a ako broj zaraženih nastavi da raste – mjere mogu biti i pooštrene.

Tako je moguće i obavezno nošenje maski na otvorenom, kao i dodatno skraćnje radnog vremena ugostiteljskih objekata, a kao krajnja mjera moguć je i policijski čas.

Što se prve dvije tiče, za to se već duže vreme zalažu pojedini članovi Kriznog štaba – dr Predrag Kon više puta je govorio da bi maske trebalo da budu obavezne i na otvorenom kao što su recimo šetališta, te naveo primer Knez Mihailove ulice u Beogradu, a što se tiče eventulanog novog radnog vremena ugostiteljskih objekata, ono bi moglo da bude skraćeno na 18 časova.

Kako će se kretati kriva do kraja mjeseca

Dr Branislav Tiodorović iznio je jutros dramitčno predviđanje, a to je da do kraja ovog mjeseca ne možemo da očekujemo zaravnjenje krive, već da ćemo čak imati i više zaraženih, a da do zaravnjenja može doći tek početkom decembra. Upravo je to taj momenat do kada su mjere i oročene.

On je dodao i da prve efekte mera koje večeras počinju da se primjenjuju možemo da vidimo za 7 do 10 dana.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ponovo je naglasila jutors da ukoliko se mjere ne budu poštovale, Srbiji prijeti potencijalno još pooštravanja mjera, kao i najteža opcija – policijski čas.

 

 

 

Izvor: Srpska info