U petak, 17. avgusta 2018. godine, od  19 do 23 časa u Vinskoj Galeriji Vukoje  u Trebinju biće održan  “Drugi salon žilavke”,  vinska manifestacija koja je prošle godine održana prvi put i koja je okupila 18 proizvođača žilavke iz Bosne i Hercegovine.

“Drugi salon žilavke” je ekskluzivni događaj namjenjen hedonistima, ljubiteljima vina i  vrhunske gastronomije (očekuje nas bogat gastro kutak), vinskim novinarima, regionalnim somelierima i restoraterima, a baštineći postignuća prošlogodišnjeg “Prvog salona” i ovaj će  struktuirano nastaviti brendiranje  Hercegovine kao vinske regije i to upravo kroz žilavku koja je i njen vinski simbol.

 

Salon se održava u “špici” turističke sezone kako u Trebinju tako i u  obližnjim regionalnim turističkim destinacijama kao što su Dubrovnik, Kotor i Budva jer želimo  žilavku “upoznati” sa svim ljubiteljima vina i učvrstiti Hercegovinu na svjetskoj vinskoj sceni.

Tokom degustaciono-izložbenog dijela prošlogodišnjeg salona svoja vina predstavili su  najpoznatiji vinari Bosne i Hercegovine.

 

Više od 700 posjetilaca imalo je tada priliku da degustira žilavke  „Podruma Vukoje 1982“, „Podruma Manastira Tvrdoš“, „Vinarije Sekulović“, „Vinarije Ratković“, „Vinarije Anđušić“, „Podruma Delić“, „Podruma Aćimović“ „Vinarije Anđelić“, „Vinarije Marjanović“, „Vinarije Škegro“, „Podruma Begić“, „Podruma Ostojić-Monako 2000“, „Podruma Vilinka“, „Vina Brkić“, „Vinograda Nuić“ i „Podruma Rožić“.

Oni su se predstavili sa oko 60 različitih etiketa žilavke čime je Trebinje, tih dana, bilo vinski regionalni centar, a prošlogodišnji „Salon žilavke“, koji je sa dodatnim  manifestacijama trajao tri dana, pratilo je više od 70 akreditovanih novinara iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Italije i Velike Britanije.

 

Namjera nam je da ove godine „Drugi salon žilavke“ bude još ekskluzivniji kako bismo nastavili sa promocijom Trebinja i Hercegovine kao turističke destinacije namijenjene ne samo ljubiteljima vina nego i  hedonistima, poštovaocima vrhunske gastronomije (očekuje nas bogat gastro kutak), vinskim novinarima, regionalnim somelierima i restoraterima iz regiona.

Na ovaj način stara hercegovačka autohtona sorta žilavka dobila je manifestaciju u svoju čast, a ove godine, prema postignutim rezultatima i uspijehu, prelazi već u tradicionalnu manifestaciju.

Činjenica  je da smo na prošlom salonu prezentovali i male proizvođače tradicionalnih prehrambenih proizvoda, sira posebno (Trebinjski koziji sir „Barilo“, Sir iz mješine iz Nevesinja proizvođača Miroslava Glogovca, Gatački rolovani sir, Paleta sira mljekare „Pađeni“, Fočanski zlatni sir i Sir iz Prozora- Rame).

I ove godine očekujemo  kvalitetnu  medijsku pokrivenost te se nadamo da će “Drugi salon žilavke” pratiti i više od 70 novinara koliko ih je pratilo prošlogodišnji “Prvi salon žilavke”!

 

/sponzorisana objava/