Prema podacima Stručne službe Osnovne škole „Risto Proroković“ u Nevesinju,  u školsku 2014/2015. godinu upisano je  128 prvačića.

Pedagog Dobrila Šešlija  kaže da u posljednjih nekoliko godina nije došlo do većih odstupanja u pogledu broja upisanih đaka u prvi razred.

       Prošle godine  upisano je 127, a 2012. godini 118 učenika – precizirala je Šešlija dodajući da je  samo prije jedne decenije u školske klupe sjedalo i po 190 prvačića.

Kao zanimljiv podatak ovogodišnjeg upisa ona je navela  to što  su 22  prvačića jedino  dijete u porodici, za razliku od prethodnih godina kada  su djeca bila uglavnom iz višečlanih porodica.

Logoped Tanja Manjak rekla je da svake godine oko 30 %  prvačića ima nepravilan izgovor pojedinih glasova i slabo izdiferencirane grafomotorne sposobnosti  i da im je potreban stimulativni tretman i pomoć logopeda u toku nastavnog procesa.

Psiholog Danijela Bratić istakla je da su i pored navedenih poteškoća, djeca ovog uzrasta emocionalno i socijalno zrela za polazak u školu, sa prosječnim i natprosječnim sposobnostima, što predstvlja dobru osnovu za dalje školovanje i postizanje zapaženih rezultata.

Izvor: Radio Nevesinje