Njemački epidemiološki institut Robert Koh objavio je kako kod vakcinisanih protiv koronavirusa nema nekog rizika od prenosa zaraze nakon čega je njemački ministar zdravlja najavio ublažene mere za vakcinisane.

“One koji su u potpunosti vakcinisani u budućnosti ćemo tretirati kao i osobe sa svežim negativnim testom na koronavirus”, rekao je ministar zdravlja Jens Špan u razgovoru za nedeljno izdanje dnevnika Bild.

Špan se pritom poziva na izveštaj državnog epidemiološkog instituta Robert Koh iz kojeg proizlazi da je kod osoba koje su u potpunosti vakcinisane mogućnost prenošenja koronavirusa manja nego kod osoba koje su testirane negativno.

“Prema najnovijim spoznajama rizik prenosa koronavirusa kod osoba koje su vakcinisane, najkasnije 15 dana nakon primanja i druge doze vakcine, manji je nego kod osoba s negativnim testom na koronavirus”, proizlazi iz izveštaja instituta Robert Koh.

Prema mišljenju istog instituta, osobe koje su primile i drugu dozu vakcine, trebalo bi da budu oslobođene obaveznih testova i karantina.

Izvor: Nova.rs