U Nevesinju je prije petnaestak dana počela rekonstrukcija i nadogradnja Doma kulture “Nebojša Glogovac” sa uređenjem enterijera Spomen sobe. Sredstva za realizaciju ovog projekta donirala je Vlada Srbije, a jedan dio će biti obezbijeđen iz opštinskog budžeta. Radove izvodi preduzeće „Aurora“.

Nakon što je u novembru 2019. godine ovaj objekat pretrpio značajna oštećenja od zemljotresa lokalna uprava se odlučila na rekonstrukciju kompletne zgrade.

Načelnik opštine Milenko Avdalović kaže da je za sve građane značajno da se ovaj projekat kvalitetno završi jer su u zgradi smještene važne institucije – Muzička škola, Narodna biblioteka i Gradska galerija, a preuređuje se i enterijer za povratak Spomen sobe. On je potvrdio da projekat kandidovan kod Vlade Srbije i da je odobreno 450.000 КM.

− U međuvremenu je poskupio građevinski materijal tako da tenderisana vrijednost projekta iznosi 520.800 КM – pojašnjava Avdalović i dodaje da će nedostajuća sredstva biti obezbijeđena iz opštinskog budžeta.

Načelnik očekuje da će radovi biti završeni ove jeseni.

−Predviđeno je zatvaranje dvije velike terase, promjena krovne konstrukcije i pojedinih otvora, statičko ojačavanje zgrade, nova fasada i više intervencija u unutrašnjosti objekta – kaže Avdalović.

Građevinski inženjer u preduzeću „Aurora“ Ranko Šešlija naglašava da adaptacija objekta uvijek nosi određene nepoznanice, pa se i u ovom slučaju ispostavilo da su opštećenja takva da je potrebno uraditi i neke dodatne poslove koje ne predviđa glavni projekat. Кao primjer je naveo sanaciju podne konstrukcije koju je potrebno temeljno uraditi, a ne samo zamjenu parketa.

−Učinićemo sve sa stanovišta struke i uz konsultacije sa nadzornim organom i opštinom kako bi dobili funkcionalnu cjelinu na dobrobit svih korisnika – istakao je Šešlija.

Podsjećamo, prva faza obnove Doma kulture u Nevesinju završena je 2018. godine. Sredstvima vlada Srbije i Srpske obnovljena je bioskopska sala i izgrađeni aneksi sa mokrim čvorom i pratećim prostorijama.

 

 

 

Izvor: Radio Nevesinje