Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH upriličila je juče u Mostaru svečanu ceremoniju na kojoj su predstavljeni rezultati projekta EX.PO AUS – Povećanje korištenja mogućnosti jadranskih UNESCO lokaliteta, u sklopu koje su obnovljene dvije mlinice u Mostaru, jedna u vlasništvu Grada, a druga u privatnom vlasništvu.

Po riječima izvršne službenice Komisije Mirele Mulalić-Handan, cijeli se projekt finansira iz pretpristupnih fondova Adriatic programa (2007.-2013.).

Osim obnove ove dvije mlinice, u sklopu programa napravljena je i tehnička dokumentacija snimanja korita rijeka Radoblja, Buna i Bregava, kao i snimanje mlinica na području Mostara i Stoca, kazala je Mulalić-Handan, naglasivši kako ukupna vrijednost projekta za grad Mostar iznosi 102 000 maraka.

Po njezinom mišljenju, ovakvi projekti pokazuje kako se narodna, odnosno mala arhitektura može promovisati te doprinijeti lokalnoj zajednici.

Mlinice  bi se trebale koristiti u turističke svrhe, odnosno promociju autohtonih zanimanja i proizvoda s područja Hercegovine.

Mlinica u Zahumlju, koja je u privatnom vlasništvu  i koja je bila prva mlinica  na Balkanu u kojoj je bila instalirana mala centrala i električni mlin, po želji obitelji Zovko, vlasnicima mlinice, takođe bi se trebala koristi u turističke svrhe i promociju hercegovačkih proizvoda i starih zanata.

Glavna savjetnica grada Mostara Radmila Komadina izjavila je kako se grad Mostar obvezao da će buduća djelatnost mlinice u Cernici, koja je u vlasništvu Grada, oživjeti stare tradicionalne zanate te se takođe koristiti u turističke svrhe.

U okviru ceremonije prezentovana je i izložba panoa mlinica s područja grada Mostara.

Osim predstavljanja prve faze projekta EX.PO AUS, juče je u u Mostaru održana i radionica pod nazivom “Izazovi u implementaciji planova upravljanja za područja svjetske baštine“.

Radionicu je organizovala Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u saradnji s Centrom za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, a u okviru implementacije dijela projekta EX.PO AUS pod nazivom “Prekogranično održivo upravljanje UNESCO-vim lokalitetima na Jadranu.

Cilj je navedenog dijela projekta da se kroz organizaciju šest lokalnih radionica (u šest zemalja partnera projekta) definiše Inter-jadranski zajednički pristup održivoj valorizaciji UNESCO lokaliteta.

Projekat EX.PO AUS je prekogranični projekat sufinanciran sredstvima Evropske unije u okviru IPA Programa jadranske prekogranične suradnje 2007-2013. U projekt je uključeno dvanaest partnera iz sedam država na Jadranu a u Bosni i Hercegovini ga implementira Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika.

Izvor: ekapija.ba