Izvor: Opština Ljubinje

U Ljubinju je juče, u prisustvu velikog broja zvanica, svečano otvoren „Dnevni centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama“.

Ovaj projekat, ukupne vrijednosti 54.953,47 KM, realizovan je u sklopu projekta “Jačanje lokalne demokratije LOD III”, kojeg, uz podsredstvo UNDP-a i opštine Ljubinje, finansira Evropska Unija, s tim da opština Ljubinje učestvuje 10% od ukupnog iznosa sredstava.

“Otvaranjem ovog objekta i opština Ljubinje se pridružuje opštinama iz regiona preduzimajući novi model brige o djeci sa posebnim potrebama, koji se bazira na pojedinačnim potrebama lica, te prilagođavanju životnog prostora i šireg okruženja prema njihovim potrebama”, istakla je na samom početku obraćanja prisutnima Slavica Turanjanin, predsjednica Udruženja “Zračak” koje je i apliciralo za ovaj projekat, te u sklopu kojeg će isti biti i sproveden.

“Otvaranjem ovog objekta omogućava se riješavanje specifičnih problema i zadovoljavanje potreba djece i omladine sa posebnim potrebama unutar Dnevnog centra i u krugu porodica djece, a ne u institucijama – domovima”, dodala je Turanjanin.

U nastavku obraćanja prisutnima, predsjednica Udruženja „Zračak“ izrazila je posebnu zahvalnost načelniku opštine Ljubinje Vesku Budinčiću, za nesebičnu podršku u svim fazama realizacije ovog projekta, te predstavnicima UNDP-aSamiru Omerefendiću i Damiru Žaraku, za finansijsku i stručnu pomoć u toku implementacije projekta.

Osim njih, Turanjanin se zahvalila i svim ostalim donatorima (ministarstvima i javnim preduzećima), te svim stručnim licima koja su na bilo koji način dala svoj doprinos da ovaj projekat bude realizovan.

Ovoj svečanosti su, pored brojnih građana Ljubinja i budućih korisnika Dnevnog centra, prisustvovali i predstavnici udruženja za djecu i omladinu sa posebnim potrebama iz istočne Hercegovine i regiona.