Građani BiH sve više koriste povoljne aranžmane za putovanja u Austriju, Italiju i Mađarsku gdje se po povoljnijim cijenama snabdevaju gardarobom, ali i hranom jer “nutela” je na primjer u Austriji duplo jeftinija.

Izvor: agencije/6yka.com

Šoping ture koje traju dan-dva koštaju manje od 100 KM (50 evra), a interesovanje je veliko jer se obično spaja lijepo i korisno, piše sarajevski Dnevni avaz.

“Upravo sada, u pretpraznično vrijeme, počela su sniženja pa je to prilika da se kupuje mnogo jeftinije. Imamo slučajeve da se na ovim putovanjima kupuje i roba široke potrošnje, prehrambeni proizvodi koji su u Evropi jeftiniji”, rekao je Šaćir Jašarević iz turističke agencije “Biss – Tours” navodeći primjer da 800 grama “nutele”u BiH košta 12 KM, a isti proizvod se u Austriji kupuje za 6,5 maraka.

Među popularnijim destinacijama za šoping su italijanska Palmanova, austrijski Grac, Mađarska… Govoreći o cijenama, Jašarević navodi primjer da dvodnevni aranžman s noćenjem u Gracu košta 143 marke.

Da zbog nižih cijena i termina ovakvih tura, koje uglavnom počinju petkom, a završavaju nedjeljom, vlada veliko interesiranje, potvrdila je Lejla Foko iz agencije “Relax Tours”.

Istakla je da ova agencija tradicionalno već godinama organiziraje i odlazak na šoping festival u Dubaji, a naredni takav je planiran za 21. januar.

Omar Ibrahimagić iz odjelenja prodaje agencije “Sol Azur & Buena Vista” potvrdio je da je Grac omiljena šoping destinacija građana BiH. Posredstvom te agencije samo ovog mjeseca u taj austrijski grad je, kaže, otišlo pet autobusa.