Hotel “Corinthia” u Baškoj na ostrvu Krk preventivno je zatvoren zbog sumnje na prisutnost bakterije legionele, a otvoriće se kada nadležne službe obave pregled

 

Kako piše Poslovni dnevnik, ovakva saznanja dolaze od kompanije Valamar Riviera, u sklopu koje deluje baščanski hote, a preventivno su zatvoreni i susedni hoteli.

Objekt je, zajedno sa susednim hotelima “Zvonimir”, “Atrium Residence”, “Villa Adria” i kampom Zablaće, s kojima deli sistem centralnog grejanja, zatvoren nakon što je Evropski centar za nadzor i praćenje legionarske bolesti dojavio u Hrvatski zavod za javno zdravastvo(HZJZ) o mogućem prisustvu legionele.

Takva je dojava, kao standardni postupak, stigla je nakon sumnji da se bakterijom legionele zarazio nemački turista koji je u hotelu “Corinthia” boravio još sredinom aprila.

Nadzor hotela, postrojenja za grejanje vode kao i vodovodne cevi i klimatizacione instalacije, odnosno higijensko-epidemiološko ispitivanje obavlja Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije iz Rijeke.

Nije reč o neuobičajenoj situaciji i nema mesta panici, poručuju iz riječkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

 

Izvor: B92