U Hrvatskoj birači danas biraju kandidate za predsjednika opština i gradskog vijeća, županijske skupštine, načelnike opština, gradonačelnike i župane, te njihove zamjenike iz redova nacionalnih manjina i hrvatskog naroda u opštinama gdje su Hrvati manjina.

Za lokalnu izvršnu i predstavničku vlast kandidovano je više od 38.000 kandidata, nešto manje nego prije četiri godine.

Za razliku od predsjedničkih i izbora za Hrvatski sabor, birači mogu glasati samo u mjestu prebivališta, ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj ili inostranstvu, prenose hrvatski mediji.

Na dan lokalnih izbora, državljani Hrvatske s pravom glasa moći će da uđu u zemlju, bez obzira na to iz koje države dolaze.

Dolazak iz trećih država zbog glasanja smatraće se dolaskom iz neodložnih ličnih razloga za osobe koje imaju pravo glasanja na lokalnim izborima u Hrvatskoj, a riječ je o osobama koje moraju imati prebivalište u Hrvatskoj.

Oni će biti izuzeti iz odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko granice, te neće morati da imaju potvrde o testiranju na virus korona ili potvrde da su vakcinisani.

Međutim, neće smjeti da se zadržavaju u Hrvatskoj duže od 12 časova, a u suprotnom će nad njima biti primijenjene epidemiološke mjere.

Izvor: Srna