Sezona slava je uveliko krenula, a to je doba koje se u hercegovačkim domovima dočekuje sa posebnom radošću. Porodica se okuplja, čuva se tradicija i slavi se zaštitnik porodice. Međutim ove godine, uslijed pandemije korona virusa, slava se proslavlja na malo drugačiji način.

Raspitali samo se na koji način će naši Hercegovci da proslave slavu ove godine. Da li samo u krugu najbližih ili će ipak da je proslavljaju kao i do sada , naravno, uz praćenje epidemioloških savjeta.

Jeromonah Porfirije rekao je za Padrino radio da je suština slave da domaćin ili neko od ukućana dođe na liturgiju i da se kroz liturgiju i pričešćivanje otpočne proslava svetitelja, zaštitnika doma.

“Ovo je prilika da se preispita dom, domaćin kako će da ubuduće proslavlja slavu, a to se misli na broj ljudi koji će mu dolaziti. Mi sugerišemo i preporučujemo da se slavi u najužem krugu porodice, a hoće li poslušati, to je stvar domaćina”, kazao je jeromonah Porfirije.

Brojni običaji su vezani za slave. Donošenje jabuke domaćinu, zdravica uz bokal vina, osveštenje kuće tamjanom i naravno žito. Tu je i bogata slavska trpeza gdje su naravno nezaobilazne đakonije sarma, pečeni krompir sa mesom, ruska salata, meza i sitni kolačići i još mnogo toga.

Oktobar je tek počeo, a slava koja nam prva stiže je Začeće Svetog Jovana, šestog oktobra.

Naša slušateljka Maja podijelila je sa nama kako će se ove godine slava obilježiti u njenoj porodici.

“Ove godine mi ćemo našu slavu da proslavimo kao i do sada, jer to je tradicija u našoj porodici godinama unazad i mi je nećemo prekidati. Kako kažu slava je posle Božića i Vaskrsa treći najvažniji porodični praznik. Razumjećemo sve naše goste koji zbog trenutne situacije odluče da ostanu kod kuće, to je lična stvar, ali mi zaista sve naše goste očekujemo sa radošću”, rekla je Maja.

Način proslavljanja svakako se razlikuje od domaćinstva do domaćinstva, ali ono što je sigurno jeste da svi Trebinjci i uprkos pandemiji sa radošću obilježavaju svog zaštitnika i krsnu slavu i bilo da proslavljaju samo u krugu svojih ukućana ili ipak uz širi krug ljudi, slavska svijeća u hercegovačkim domovima sigurno će da gori.

 

 

HP, oktobar 2020