Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević juče je u mjestu Gajdobra kraj Bačke Palanke svečano otkrio spomenik poznatom hercegovačkom ustaniku Luki Vukaloviću na proslavi krsne slave Gajdobre i tradicionalnih pretrovdanskih svečanosti.

 

U okviru svoga obraćanja, pred oko četiri hiljade ljudi, Vučurević je podsjetio na istorijski značaj Vukalovićevih ustanaka i njegovu odlučnost da odbrani Hercegovinu od tadašnjeg turskog vođe Omer Paše Latasa koji je tražio potpuno razoružanje naroda u selu Zubci kraj Trebinja, odakle potiče i sam Vukalović:

„U to vrijeme zatražiti od Zupčana oružje, narediti im da ga donesu kod crkve, značilo je započeti otvoren i potpuno neizvjestan sukob. Da li je to Omer paša znao, da li je naredbom da se predaju džeferdari i šešane, želio da umiri granicu prema Crnoj Gori, ili mu je sukob sa Zupčanima bio potrebni nekih drugih razloga, do danas nemamo odgovora. Naravno, Zubčani ni tada, a i nikada prije, i nikad kasnije, nisu predali oružje, ne samo zato što su pronicali u namjere svojih protivnika, nego zbog onog iskonskog osjećaja, da bez oružja ne mogu sačuvati ni kućni prag ni ljudsko dostojanstvo. Otud više je nego sigurno da je Lukin ustanak bio samo još jedna borba za goli život i opstanak“

Pored gradonačelnika Trebinja, otkrivanju spomenika Luki Vukalovićću prisustvovao je i predsjednik MZ Gajdobra Risto Dangubic, kao i brojne zvanice i građani.

Inače, poznato je da je mjesto Gajdobra nastanjeno velikim brojem kolonista iz Hercegovine. Danas, Gajdobrani hercegovačkog porijekla nastoje da očuvaju hercegovačku tradiciju i uspomenu koju su po završetku II Svjetskog rata donijeli u Vojvodinu.

U programu petrovaradinskih svečasnosti učestvuju i predstavnici GKUD “Alat Swisslion” iz Trebinja.

 Izvor: Grad Trebinje