Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar rekao je da će vakcinacija protiv kovida 19 biti besplatna i dobrovoljna za sve građane, te da će kantoni dobiti vakcine prema broju stanovnika.

Pehar je rekao da će vakcine, kada stignu, prvo dobiti zdravstveni radnici, štićenici socijalnih ustanova za starija lica preko 65 godina i zaposleni u tim ustanovama, te osobe sa hroničnim bolestima i lica zaposlena u značajnim javnim službama.

– Primarni cilj plana je smanjiti morbiditet i mortalitet, koji se može dovesti u vezu sa virusom korona, te smanjiti prenos među građanima i na taj način očuvati funkcionalnost društva – naveo je Pehar na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen plan vakcinisanja, koji je juče usvojila Vlada FBiH.

On je napomenuo da je predloženo da se na svakih 10 minuta vakciniše po jedno lice kako se ne bi susretala, što znači da će se u jednom času moći obaviti šest vakcinisanja.

Epidemiolog Službe za epidemiologiju pri Zavodu za javno zdravstvo FBiH Mia Blažević rekla je da će svaka zdravstvena ustanova formirati timove za vakcinaciju, napraviti spiskove ljudi i omogućiti sve uslove.

– Nikada do sada nismo imali vakcinu koja zahtijeva ovakve uslove skladištenja. Vakcina, kada se izvadi iz ultrahladnog lanca, mora se iskoristiti u roku od pet dana. Ljekar je dužan informisati svaku osobu o sastavu vakcine i mogućim neželjenim reakcijama, te da je obavezan nadzor pacijenta 15 minuta nakon vakcinisanja – pojasnila je Blaževićeva.

 

 

 

Izvor: RTRS