U Federaciji BiH (FBiH) u posljednja 24 časa na prisustvo virusa korona testirano je 779 lica, a virus je potvrđen kod 14, saopštio je član Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva Goran Čerkez.

Prema njegovim riječima, do sada je urađeno 11.975 testiranja, pri čemu su pozitivna bila 784 lica.

Čerkez je na konferenciji za novinare rekao da je 61 pacijent u FBiH hospitalizovan, od kojih je sedam na respiratorima.

“Jako je bitan podatak koji nas čini optimističnim – od virusa korona oporavilo se 169 lica, a u protekla 24 časa njih 26”, istakao je Čerkez.

Konstatujući da broj oporavljenih konstantno raste, on je rekao da istovremeno postoji kontinuitet pozitivnih na virus, što će biti dobra baza za popuštanje restriktivnih mjera.

Čerkez je podsjetio da su u FBiH do sada zabilježena 32 smrtna slučaja od posljedica virusa korona, te da je skoro 70 odsto preminulih bilo starije od 65 godina, što je u skladu sa evropskim trendom.

“Već početkom naredne sedmice očekujemo da Krizni štab Civilne zaštite FBiH na osnovu preporuka Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravlja razmotri popuštanje određenih mjera – izlazak lica starijih od 65 godina u određenim periodima i djece”, najavio je Čerkez.

On je poručio da prvomajske praznike ne treba provesti uz roštilj, već pod ličnom zaštitom, kako se ne bi dovelo u rizik sve što je do sada urađeno.

Čerkez je istakao da restriktivne mjere neće biti u potpunosti ukinute.

“Ako omogućimo izlazak, ostaju distanca, nošenje maski i rukavica”, rekao je Čerkez i dodao da je potreban puni oprez svih ljudi da kako bi se moglo ući u mirniji period.

On je objasnio da će mjere biti ukidane sukcesivno i da će se pratiti sve što se dešava.

 

 

Izvor: Srna