U Federaciji BiH (FBiH) u protekla 24 časa na prisustvo virusa korona testirano je 605 uzoraka od kojih je 21 bio pozitivan, izjavio je član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju federalnog Zavoda za javno zdravstvo Sanjin Musa.

Musa je na konferenciji za novinare rekao da su u FBiH do sada testirana 10.562 uzorka, pri čemu je virus korona potvrđen kod 760 osoba, od kojih je 54 odsto žena.

Kada je riječ o zdravstvenom stanju zaraženih, on je naveo da je trenutno u FBiH hospitalizovano 66 lica, od kojih je devet na respiratoru.

Musa je rekao da su se do sada oporavila 132 pacijenta, dok je od virusa korona umrlo trideset i dvoje ljudi, od kojih je 69 odsto bilo starije od 65 godina.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić istakao je da testova za virus korona ima dovoljno, ali da o testiranju odlučuje isključivo struka.

On je naveo da je federalni štab donio naredbu da sve osobe koje ulaze u BiH moraju biti smještene u oprativne karantine.

“Praktično sve osobe koje ulaze u BiH zadržavaju se u šatorskim prostorima. Podaci se šalju radi izdavanja rješenja o karantinu, te se provode do kantona gdje je određen karantin. Rješenjem se propisuje karantin od 28 dana, dvostruki inkubacioni period”, rekao je Mandić.

On je dodao da je 14. aprila stigla preporuka od Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

“Mi smo 14. aprila dobili preporuku od SZO i proslijedili je, a navodi se da se karantin može smanjiti na 14 dana. Upoznali smo Vladu Federacije BiH o tome kako ovo funkcioniše na terenu, kao i problemima s kojima se suočavamo, te je donesen set zaključaka”, rekao je Mandić.

 

 

Izvor: Srna