Štab Civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije zatražio je u petak od Nacionalnog štaba civilne zaštite RH produženje Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za šire dubrovačko područje, a osnivačima osnovnih i srednjih škola na području Konavala, Župe dubrovačke i Grada Dubrovnika preporučuje se nastavak provođenja modela C nastave, uz izuzetak završnih razreda srednjih škola.

Štab CZ DNŽ na jutrošnoj sjednici, kojoj je prethodio sastanak župana Dobroslavića i načelnika Cebala s čelnicima gradova i opštiina od Stona do Konavala, donio je takvu odluku uslijed još uvijek nepovoljne epidmiološke situacije i to do 28. marta.

Načelnik Štaba CZ DNŽ Joško Cebalo istakao je kako je situacija nešto bolja u odnosu na kraj februara kada je inicijalno uvedeno pooštravanje mjera, no još uvijek daleko od zadovoljavajuće.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić rekao je kako je zaustavljen trend rasta broja zaraženih te kako je pozitivno što se za njih 73 posto može utvrditi epidemiološka veza.
Ipak, dodao je, dok je u Konavlima blagi pad 14-dnevne incidencije, u Župi dubrovačkoj se stagnacija tek očekuje, no na području Dubrovnika, Dubrovačkog primorja i Stona zabilježen je (zasad) umjeren rast.

Podsjetimo, za pet jedinica lokalne samouprave u našoj županiji – Ston, Dubrovačko primorje, Dubrovnik, Župu dubrovačku i Konavle – nastavlja se provoditi Odluka Nacionalnog Stožera koja je i ranije bila na snazi uz određene izmjene. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, na prijedlog Županijskog Stožera CZ zabranjena su održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 15 osoba na jednom mjestu, na privatnim okupljanima i svečanostima može biti prisutno najviše do 8 osoba iz najviše 2 različita kućanstva, poslodavcima je preporučena organizacija rada od kuće, odnosno u smjenama te uvođenje kliznog radnog vremena gdje god je takva organizacija rada moguća, a štabovima jedinica lokalne samouprave s područja Dubrovačko-neretvanske županije naloženo je provoditi pojačani nadzor svih propisanih epidemioloških mjera.

 

Izvor: Dubrovački dnevnik