Ministarstvo zdravlja Crne Gore donijelo je nove mjere za sprečavanjee širenja koronavirusa, među kojima je zabrana organizovanja dočeka Nove godine na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Prema merama koje će biti na snazi od sutra do 11. januara, stranim državljanima je za ulazak u Crnu Goru potreban negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Putnički međugradski saobraćaj zabranjen je od petka u 22 do ponedeljka u 5, kao i u četvrtak i petak ove nedelje, 30. i 31. decembra, 1. i 2. januara i na pravoslavni Badnji dan i Božić.

Policijski čas od 22 do 5 i dalje će biti na snazi.

Ministarstvo zdravlja je navelo da će u noći 24. na 25. decembar, zatim 5. na 6. januar i 6. na 7. januar biti dozvoljen izlazak iz stanova radi prisustvovanja tradicionalnim verskim obredima pod već definisanim uslovima i za vreme verskih obreda na otvorenom.

Zabranjeno je i organizovanje svih stručnih i naučnih skupova od 28. decembra do 11. januara. Izuzetak su prijavljeni javni skupovi do 25 osoba, ne duži od 60 minuta, uz držanje distance od dva metra, nošenje maske i korišćenje megafona i transparenata, bez uzvikivanja.

Zabranjen je rad noćnih klubova, barova i diskoteka.

Prema novim merama, vlasnici fitnes centara i teretana imaju obavezu da na ulazu jasno definišu broj osoba koje mogu da borave u objektu, a radno vreme je od 5 do 18.

Ugostiteljski objekti izuzev hotela radiće od 7 do 20, osim 24. i 25. decembra, 30. i 31. decembra, 1. i 2. januara i 6. i 7. i 8. januara, kada je dozvoljena samo usluga dostave hrane. Rad hotela je potrebno organizovati na poseban način 24. i 25. decembra, 30 i 31. decembra, 1. i 2. januara i 6. i 7. i 8. januara.

U tim danima će hotelski restorani raditi samo za goste hotela, i to od 7 do 16, a nakon toga moguće je koristi uslugu servisa po sobama. Zabranjen je rad bazena i spa centara, kao i organizovanje zabavno-muzičkog programa u navedenim danima.

Van navedenih datuma, zabavno-muzički program je moguće organizovati od 7 do 20, uz poštovanje važećih preporuka Instituta za javno zdravlje. Zabranjeno je izdavanje smeštajnih jedinica poput vikendica i stanova za više od dve osobe, ako nisu u pitanju članovi istog domaćinstva.

Dozvoljen je rad skijališta, pod uslovom da se poštuje distanca od dva metra, da se nosi maska ili skijaška kapa koja prekriva nos i usta.

Žičaru je moguće koristiti tako da u jednoj skijaškoj korpi bude najviše jedna osoba, izuzev za šestosede kada jednu korpu mogu da koriste dve osobe, pod uslovom da sede na najudaljenijim pozicijama u korpi. Ako su u skijaškoj korpi članovi istog domaćinstva, onda je moguće iskoristiti njen maksimalan kapacitet.

 

Izvor: N1