Omladinski klub Novi Val sa sjedištem u Blagaju provodi aktivnost “Mi Biramo Budućnost” u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“ koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

 

Projekat ima za cilj da pokaže bogatstvo različitosti Hercegovine (kulture, historije, biodiverziteta). Sve će biti propraćeno edukativnim programima, radionicama i volonterskim aktivnostima koje će povezati mlade sa ovih područja, istovremeno ih osviješćujući o važnosti pitanja okoliša u lokalnim zajednicama, da bi u budućnosti mogli zajedno djelovati globalno.
Na ovaj način želimo da jačamo domaće kapacitete za izgradnju mira kroz dijalog i promjene. Ključni rezultati ovog projekta uključuju stvaranje jačih, čvršćih veza među mladima – kroz pomirenje, dijalog, izgradnju mira i interetničku saradnju u oblastima od neposrednog zajedničkog interesa i bolje budućnosti za sve – javili su iz Novog vala.

U dosadašnjim aktivnostima su implementirane volonterske/radionice za 90 učesnika sa područja Nevesinja Mostara i Stoca i početkom mjeseca augusta krećemo sa ljetnim kampom koji će trajati 6 dana sa 45 učesnika. Projekat donosi i značajne koristi za lokalnu zajednicu. Novi val će kroz projekat raditi na uređenju Botaničkog vrta, štale za magarce, popraviti igrališta za djecu, izgradnja solarne elektrane, solarno drvo budućnosti i započeti priču o obnovljivim izvorima energije.

„Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Kancelarije Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).

Izvor: starmo.ba