Тројичиндански сабор, сабор народног изворног стваралаштва, народног пјевања, игара и надметања одржан је јуче код манастира Добрићево.

Након свете литургије приређен је културно- умјетнички програм који је и такмичарког и ревијалног карактера. У конкуренцији мушких пјевачких група највишу оцјену жирија добила је група „Љубомирци“, друго мјесто освојили су чланови УГиЕП „Војвода Влатко Вуковић“, а треће „Звуци Херцеговине“ из Невесиња.

У мушкој конкуренцији такмичили су се и „Браћа Кисе и браћа Лечић“ и „Дуо два Марка“. У женској конкуренцији прво мјесто освојиле су чланице УГиЕП „Војвода Влатко Вуковић“, а треће мјесто припало је младом пјевачком саставу из ГКУД „Владимир Гаћиновић“.

У конкуренцији „свирања на древним инструментима“ једини пријављени такмичар био је Радивоје Капетинић који је свирао фрулу.

Традиционално прву награду мушкој пјевачкој групи, јагње печено на ражњу додјелио је „Алексић комерц“, а новчане награде обезбједила је Скупштина општине Билећа. 

И ове године одржано је такмичење у спортској дисциплини „бацање камена с рамена“, а побједници су Бранко Милићевић, Крсто Делић и Лука Вукајловић. Новчану награду за ову такмичарску категорију и ове, као и претходних година обезбједио је Милан Бобот из Сечња. 

У ревијалном дијелу програма наступили су чланови ГКУД „Владимир Гаћиновић“ и Удружења гуслара и епских пјесника „Војвода Влатко Вуковић“. Пјесмом су програм употпунили интерпретатори ето пјесама Лана Самарџић, Милица Шешлија и Андријана Копривица, као и народни гуслар Милош Вукоје.

На отварању сабора говорили су начелник општине Билећа Миљан Алексић и свештеник Александар Шмања.

Подсјећамо, СПКД „Просвјета“ Билећа је 1997. године, заједно са почившим оцем Симеоном, архимандритом и игуманом добрићевским, обновила Тројичиндански сабор.

Извор: фејсбук страница Радио Билећа