Auto- moto društvo Bileća u saradnji sa Policijskom stanicom Bileća, Dječijim vrtićem „Budućnost“ i osnovnim školama realizovalo je danas niz aktivnosti u sklopu projekta „Evropska sedmica mobilnosti“.

U Ulici „Кralja Aleksandra“ mališani su crtali saobraćajne simbole i poslali jasnu poruku vozačima da u zonama škola i vrtića voze oprezno. Pripadnici Školske saobraćajne patrole uz nadzor Policijske stanice Bileća kontrolisali su poštovanje saobraćajnih propisa, ali i djelili promotivni materijal.

Direktorica Dječijeg vrtića „Budućnost“ Mara Vojnović ističe da sa zadovoljstvom odgovore na poziv Auto- moto društva i da rado učestvuju u njihovim projektima. U današnjim aktivnostima učestvovale su starija i dvije starije mješovite grupe iz vrtića.

„Mališani se raduju ovakvim aktivnostima. Danas su crtali razne simbole i poručili da je važno da vodimo zdraviji život, da više pješačimo i više vozimo biciklo, a manje automobile. Oni su naučili da je važno da što manje zagađujemo našu životnu sredinu“, kaže Mara Vojnović i apeluje na vozače da prilagode vožnju u zonama škola i vrtića.

Iz Auto- moto društva Bileća kažu da su aktivnosti prilagodili epidemiološkoj situaciji, te da su ove godine izostala tradicionalna takmičenja u vožnji rolera, poligona spretnosti i kviz poznavanja saobraćajnih propisa.

Auto moto savez Republike Srpske i Auto- moto društva zajedno sa drugim subjektima bezbjednosti saobraćaja učestvovuju u obilježavanju međunarodne manifestacije „Evropska sedmica mobilnosti“.
Godišnja tema „Evropska sedmica mobilnosti“ u 2021. godini je „Održiva mobilnost za zdraviji život!“ Odabir ovogodišnje teme nadovezuje se na nevolje koje su pogodile Evropu i svijet zbog pandemije uzrokovane bolešću COVID-19.

U skladu s ovogodišnjom temom „Održiva mobilnost za zdraviji život!“ istaknuta su četiri ključna pitanja: mentalno i fizičko zdravlje, bezbjednost i odgovor gradskih uprava i društva na COVID-19. Mentalno zdravlje je prioritetna tema jer kampanja poziva na veću usmjerenost u odnosu između mentalnog zdravlja i gradske mobilnosti, a to je jedna od tema koja je tokom pandemije dobila na važnosti.

Druga prioritetna tema je štetan uticaj zagađenosti vazduha i buke na fizičko zdravlje, kao i koristi od aktivne mobilnosti (pješačenje, vožnja bicikla). Pitanje bezbjednosti usmjereno je na najnovija dostignuća u pogledu bezbjednosti prevoza, bezbjednosti na putevima u gradskom okruženju, te preduzetih mjera za veću mogućnost kretanja osoba sa invaliditetom.

 

 

Izvor: Radio Bileća