Данас ће у Босни и Херцеговини преовладавати сунчано и вруће уз максималну температуру до 39, а грађанима се савјетује да не излазе напоље у времену од 11 до 17 сати.

Током послијеподневнева локални пљускови су могући понегдје у централним, источним и југоисточним подручјима Босне. Вјетар, слаб до умјерен, у Херцеговини и западној Босни југозападни, а у остатаку Босне источни и сјевероисточни.

Јутарње температуре од 16 до 22, на југу од 21 до 26, а дневне од 32 до 39 °C.

 

 Опрез

Због високог УВ зрачења љекари савјетују да уколико немате потребу не излазите напоље у периоду од 11 до 17 сати. Уколико већ морате, нанесите обавезну заштиту од сунца, носите лагану одјећу и пијте доста течности, најбоље воде.

 

Прогнозиране температуре у већим градовима БиХ:

Бања Лука 37°C

Мостар 39°C

Сарајево 35°C

Требиње 38°C

 

Биометеоролошка прогноза је неповољна.

Тегобе код хроничних болесника и метеоропата ће бити израженије. Неопходно је предузети мјере заштите од врућине и штетног УВ зрачења. Негативни утицај времена додатно ће се појачати усљед високих температуре и током ноћи.

 

У сриједу сунчано и вруће уз малу до умјерену облачност.

Послије подне или у вечерњим сатима у већем дијелу Босне са пљусковима и грмљавином. Јутарње температуре од 17 до 22, на југу од 22 до 27, а дневне од 32 до 37 °C.

 

 У четвртак у већем дијелу Босне претежно облачно вријеме са кишом, пљусковима и грмљавином.

На истоку и сјевероистоку Босне, прије подне, сунчанија, а слаба и мјестимичне падавина послије подне. У Херцеговини, у првом дијелу дана, сунчано уз умјерену облачност. Током послијеподнева, уз пораст наоблаке, на сјеверу Херцеговине постоје услови за кишу, пљускове и грмљавину. Јутарње температуре од 13 до 18, на југу од 20 до 24, а дневне од 16 до 22, на истоку и сјевероистоку Босне од 26 до 30, а на југу до 32 °C.

Извор: Независне новине