U 20 opština u Bosni i Hercegovini već rade kancelarije za besplatno savjetovanje građana o lakšem vraćanju kredita bankama, a njihov broj uskoro treba da se poveća za još devet, s obzirom na to da problem prezaduženosti raste.

Prema posljednjim upozorenjima domaćih i stranih organizacija, građani BiH su bankama dužni oko sedam milijardi konvertibilnih maraka (KM) ili oko 3,57 milijardi evra, a iznos duga i dalje raste, preneo je sajt indikator.ba.

Stručnjaci ocjenjuju da je poražavajuća činjenica da tek pet odsto građana BiH kredite diže da bi pokrenuli neki biznis. Mali je broj građana koji se kreditno zadužuju i zbog kupovine stana, takvih je tek nešto više od 20 odsto.

Građani u BiH uglavnom se zadužuju zbog preživljavanja i zbog vraćanja starih dugova.
U probleme sve češće zapadaju i banke koje posluju u BiH, zbog teške naplate kredita. Broj nenaplativih zajmova koji je prije pet godina iznosio oko pet odsto, sada je porastao na više od 16 odsto.

Kako bi prezaduženim građanima ali i bankama olakšali barem donekle, Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svetske banke, još 2013. je pokrenula Program besplatnog kreditnog savjetovanja za prezadužene građane BiH.

Savjetnici, opštinski službenici koji su prošli specijalne obuke, svakodnevno razgovaraju sa građanima i zajedno sa njima pokušavaju da pronađu najbezbolnije rješenje otplate dugovanja. Najčešće se radi o reprogramima starih kredita, koji podrazumijevaju manje mjesečne rate i duži rok otplate.

IFC ovaj projekt realizuje u saradnji sa Vladom Švajcarske, Evropskim fondom za jugoistočnu Evropu (EFSE) i Udruženjem za odgovorno upravljanje ličnim finansijama “U Plusu”. Usluge je do sada koristilo oko 2.000 građana Bosne i Hercegovine.

Iz IFC-a navode kako je stopa rješavanja problema prezaduženih građana u opštinama gdje se primenjuje Program, u posljednjem šestomjesečnom periodu, prešla 65 odsto.

Izvor: mondo.ba